Komšić optužio Hrvatsku i Srbiju za mešanje u unutrašnja pitanja BiH

Komšić optužio Hrvatsku i Srbiju za mešanje u unutrašnja pitanja BiH

Član Predsedništva BiH Željko Komšić poslao je šefovima diplomatije članica Evropske unije “non pejper” o stanju u zemlji, u kojem je optužio Hrvatsku i Srbiju za mešanje u unutrašnja pitanja BiH preko stranaka koje vode Dragan Čović i Milorad Dodik.

O pismu koje sadrži pet stranica, a poslato je 25. marta, mediji u Bosni i Hercegovini su izvestili danas.

Dokument nije razmatralo Predsedništvo BiH, što je postala uobičajena praksa komuniciranja sa spoljnim svetom trojice posvađanih članova državnog vrha, prenosi Hina.

Komšić je u pismu izneo lično mišljenje o problemima države i načinima na koje bi trebalo da se rešavaju.

Hrvatsku i Srbiju Komšić je optužio da se preko stranaka koje vode Čović i Dodik direktno mešaju u unutrašnja pitanja BiH, a HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata za „sistemsko blokiranje rada i urušavanje državnih institucija“.

„Uloga EU u BiH je pod značajnim uticajem Hrvatske, koja pokušava da zaštiti svoje interese preko Brisela kako bi zadržala uticaj u BiH, posebno kroz aktivnosti HDZ BiH, sestrinske stranke HDZ u Hrvatskoj“, stoji u Komšićevom pismu.

HDZ BiH i SNSD on dodatno optužuje da kroz reformu izbornog zakona nastoje da zacementiraju politike utemeljene na etničkim načelima, čiji je krajnji cilj uspostavljanje „etnički čistih izbornih jedinica“, što on vidi kao ekvivalent ideje o tri entiteta.

Kao izuzetno važan problem Komšić je naveo sve veće pritiske Rusije na BiH, s ciljem zaustavljanja njenog puta ka članstvu u NATO, a ukazuje da mu se ne sviđa ni uloga koju ima sadašnji sastav delegacije EU u Sarajevu.

Ta institucija, po Komšićevom mišljenju, stalno nešto „pokušava dati Čoviću“ i zbog toga vrši pritisak na druge stranke uključene u pregovore o promenama izbornog sistema, a neke od njih potpuno zaobilazi, iako su građanske orijentacije.

Komšić je otvoreno podržao zahtev Stranke demokratske akcije da se entitetski Dom naroda pretvori u telo sa smanjenim ovlašćenjima koje bi odlučivalo samo o pitanjima zaštite vitalnih nacionalnih interesa i ne bi više potvrđivalo sve zakone, kako je to sada slučaj.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar