Krivokapić: Potpisivanje Ugovora služi Mandiću kao izgovor za rušenje Vlade, Ugovor sa SPC zaključiću u mojoj zemlji

Krivokapić: Potpisivanje Ugovora služi Mandiću kao izgovor za rušenje Vlade, Ugovor sa SPC zaključiću u mojoj zemlji

“U ime Vlade i države Crne Gore zaključiću Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine”, saopštio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je naveo i da je predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade, prenose Vijesti.

Kako se navodi u saopštenju, zbog izjava i saopštenja povodom posete patrijarhu SPC, Krivokapić je rekao da ima potrebu da saopšti „šta mu je na srcu“.

„Svoj premijerski put, prihvatio sam zbog blagoslova mitropolita Amfilohija, da budem predvodnik naše borbe za ljubav, na svetovan način, u kojoj je veličanstveno pobjeđivao. Prihvatio sam ovaj put u životu u kom sam već imao sve, van kog mi, sem Boga, ništa nije ni trebalo, prihvatio sam da budem neshvaćen i osuđivan jer i to je bio poziv na promenu za kojom je Crna Gora vapila, i ja sam vapio, za slobodom, u kojoj nam više niko ništa ne može oduzimati, u kojom nam više niko ništa ne može zabranjivati, nakon hiljada i hiljada naučenih pa predavanih profesorskih lekcija odlučio sam da budem sluga svom narodu“, navodi Krivokapić.

Dodaje i da je kao mandatar obećao da će prvi zadatak Vlade biti predlaganje drugačijeg Zakona o slobodi veroispovesti, koji je kasnije i usvojen.

„Imovina Srpske pravoslavne crkve, ali i svetinje ostalih verskih zajednica time su konačno zaštićene od svih koji su želeli da oduzimanjem svetinja za sebe ugrabe groševe po kojima će ih buduće generacije poznavati. U ime Vlade i države Crne Gore zaključiću Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine. Crkvena imovina usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti je zaštićena, ali zaključenje Temeljnog ugovora predstavlja civilizacijski čin, realizovan sa Islamskom zajednicom, Jevrejskom zajednicom i Svetom stolicom, ali gle čuda ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Zaključivanje ovog Ugovora je obaveza i potreba pravde i naroda i Boga koji ne poznaje narodnosti, ali poznaje jednakost. Potreba mog patrijarha, mog mitropolita i mog vladike Joanikija, je i potreba crnogorskog premijera, koji je vernik i čovek koji diše duh svog roda, iako mi se to često spočitava kao greh“, naveo je Krivokapić.

Krivokapić navodi da je otišao sam kod patrijarha Porfirija, ne sluteći da, kako kaže, time ulazi u političku igru, „odavno započetu van Srpske pravoslavne crkve, njegove svetosti i vladike Joanikija“.

„Predložio sam 30. oktobar kao mogući termin potpisivanja Ugovora, mogući a ne isključivi tremin, jedino i isključivo iz želje da time odamo počast mitropolitu Amfilohiju, na godišnjicu njegove svetovne smrti, predložio njegovoj svetosti da sam odredi datum potpisivanja, ako želi i pre tog datuma, otvoreno navodeći formalnu činjenicu da Ugovor ne mogu potpisati pre održavanja sednice Vlade na kojoj bi tekst Ugovora bio usvojen, da se o njemu moraju izjasniti svi članovi Vlade, a ne samo ja. Moj život sam posvetio porodici, crkvi i profesiji. Gnušam se i pomisli da neko može i pomisliti da ja, Zdravko Krivokapić, mogu i želim dovesti u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora, koji je i moj lični temelj. Priznajem, nepragmatično, ali samo iz srca i dubine duše izrazio sam želju da budući mitropolit bude vladika Joanikije, smatrajući to merom sopstvenog osećaja da putujući ka svetim vladikama budem najiskreniji, kako se to jedino i može putujući ka patrijarhu i vladikama, gde je mesto istini i pravdi“, piše u saopštenju.

Krivokapić dodaje da je u „političkoj igri koja se otvoreno odigrava van SPC“, uporno u medijima i javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan kao, „za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog“.

„U pozadini toga, a to narodu Crne Gore sada otvoreno govorim, jednu od glavnih uloga igra upravo lider Demokratskog fronta, gospodin Andrija Mandić, koji je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita odloži do rekonstrukcije Vlade. Nije Zdravko Krivokapić, a to narod Crne Gore mora jasno znati, patrijarhu rekao bilo šta što bi ugrozilo interese Crne Gore, niti interese vernika Srpske pravoslavne crkve, ali je Zdravko Krivokapić očigledno ugrozio interese Demokratskog fronta. Nisam pristao na takve ucene, jer Vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok sam premijer niko neće ucenjivati, pa ni deo parlamentarne većine, kojoj potpisivanje ovog Ugovora, sada je jasno kao dan, služi kao izgovor za rušenje Vlade“, stoji u saopštenju.

Bio sam dužan da ne pristanem na ovakvu političku podmetačinu, koje nisu bile svjesne ni moje vladike, pa ni moj patrijarh, poručuje Krivokapić.

„Zbog pune istine, ali i odgovornosti koje ove reči nose sa sobom, narodu Crne Gore želim da saopštim i objasnim ovu političku podmetačinu. Kao premijer iz naroda radim i radiću po savesti i srcu i neću pristati da budem pion u političkoj igri dela parlamentarne većine. Teret i volju svog naroda nosiću onako kako me je učio blaženopočivši mitropolit Amfilohije, u veri da će istina na kraju naći put do srca svih koji u nju veruju“, navodi se u saopštenju.

N1, Vijesti.me

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare