Lider makedonske opozicije zatražio vanredne palamentarne izbore u S. Makedoniji

Izvor:
Beta

Lider najveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je danas brzo održavanje vandrednih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji.

Na konferenciji za novinare Mickoski je ocenio da je vlada SDSM “u potpunosti delegitimisana i da njena politika više nema kredibilitet u narodu” i zatražio “brze prevremene parlamentarne izbore, koji će omogućiti formiranje stabine vlade sposobne da se suoči sa izazovima pred koji se zemlja nalazi”.

Kako je istakao, “čak i da (premijer Severne Makedonije Zoran) Zaev podnese ostavku, ministri će nastaviti da predstavljaju njegov korumpirani sistem koji je dva puta izgubio na ovim lokalnim izborima”.

Prema rečima Mickoskog, ni prva opcija – formiranje nove parlamentarna većine oko VMRO DPMNE bez izbora “nije rešenje, jer zemlju očekuju krizna vremena kada je stabilizovanje institucija od ključnog značaja”.

“Formiranje nove parmentarne većine neće pomoći u rešavanju nataloženih problema, već će samo dovesti do pregovora i razvodnjavanja kapaciteta za upravljanje institucija i kreiraće pogrešnu sliku koja neće preslikati volju naroda izraženu na upravo završenim izborima”, rekao je Mickoski.

Zaev je u nedelju uveče rekao da podnosi ostavku na mesto premijera i lidera vladajućeg SDSM zbog poraza te stranke na lokalnim izborima, ali je istakao da ostaje na stavu da nema potrebe za vanrednim parmentarnim izborima i da vlada treba da ima pun mandat. Ostavku do danas nije dostavio parlamentu i stranačkim organima.

Poslednji parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji su održani na leto prošle godine, nakon kojih je SDSM zajedno sa albanskom DUI formirala drugu po redu zajedničku vladu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar