Mađarska objavila vanredno stanje zbog energetske krize, uvodi nove mere

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Pixabay/

Mađarska vlada objavila je danas “vanredno stanje” da odgovori na energetsku krizu sa predviđenim povećanjem proizvodnje uglja i pozivima domaćinstvima da smanje potrošnju.

“Situacija je izuzetno teška svuda u Evropi zbog rata (u Ukrajini) i sankcija uvedenih kao reakcija na njega. Prema tome došao je momenat da se proglasi vanredno stanje”, rekao je Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Zbog skoka cena i neizvesnosti oko snabdevanja naredne zime niz mera će stupiti na snagu početkom avgusta.

Medju najistaknutijim merama vlada je odlučila da znatno poveća nacionalnu proizvodnju lignita, tipa uglja koji se proizvodi i troši uglavnom lokalno.

Pored toga velika termoelektrana Matra koja se nalazi u planinama na severu zemlje treba odmah ponovo da bude pokrenuta, rekao je Guljaš što je u suprotnosti sa klimatskim obavezama koje je zemlja preuzela.

Termoeleketrana zaustavljena od sredine 2021. zbog tehničkih problema trebalo je da bude remontovana do 2025. da bi se smanjile emisje štetnih gasova.

Proizvodnja gasa na teritoriji Madjarske takodje će biti povećana i krenuće se u diversifikaciju izvora snabdevanja.

Madjarska, koja je siromašna u prirodnim resursima, trenutno iz Rusije uvozi 65 odsto potrebne nafte i 80 odsto gasa.

Takodje se uvodi i mera da potrošači koji troše više gasa i struje od proseka treba da umere potrošnju ili da plaćaju dodatak na tržišnu cenu.

Prema navodima šef kabineta ta mera bi mogla da pogodi četvrtinu stanovnika.

Madjari od 2012. imaju regulisane tarife, koje su trenutno preko pet puta niže od cena koje bi plaćali u slučaju liberalizacije sektora.

Konačno, vlada će produžiti vreme eksploatacije starih reaktora nuklearne centrale Paks blizu Budimpešte izgradjene 1980-ih i koji bi sada mogli da ostanu u pogonu do 2047.

Projekat proširenja centrale dodeljen je ruskom nuklearnom gigantu Rosatomu 2014. godine, ali je on kasnio i puštanje u rad novih pogona pomereno je na najranije 2030. godinu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare