Mađarski zakon protiv LGBT primenjivaće se oko crkava i škola

Izvor:
Beta-AFP

Mađarska vlada saopštila je danas da će se odredbe spornog zakona protiv homoseksualnosti primenjivati oko crkava i škola.

Zakon protiv pedofilije usvojen je u junu i prvobitno je imao za cilj pooštravanje kazne za zlostavljanje dece, ali su dodati amandmani koji zabranjuju promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.

Vladinom uredbom kojom se utvrdjuju načini primene zakona, biće zabranjeno “izlaganje ili predstavljanje” proizvoda koji “izražavaju homoseksualnost” ili predstavljaju “odstupanje od identiteta koji odgovara polu rođenja”.

Prodaja takvih proizvoda biće zabranjena u krugu od 200 metara od crkava, škola i ustanova za brigu o deci, navela je mađarska vlada.

Takvi proizvodi moraće da se prodaju u zapečaćenim pakovanjima.

Taj zakon je izazvao tenzije izmedju Mađarske i Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) nazvala je taj zakon “sramotnim”. EU je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja pravila EU.

Stručnjaci smatraju da je zakon deo nacionalističkog plana premijera Viktora Orbana da Mađarsku pretvori “neliberalnu” zemlju, zasnovanu na konzervativnim hrišćanskim vrednostima.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare