Milanović: Šmit radi protiv Hrvata u BiH, zbrčkao kašu i pobegao da udaje ćerku

Izvor:
N1, Foto: Printscreen FoNet/Video

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je mandat visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijana Šmita “besmislen” jer bonska ovlašćenja koristi “samo protiv Hrvata”, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Milanović je, komentarišući izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je Šmita pozvao da iskoristi bonska ovlašćenja radi ravnopravne zastupljenosti Hrvata u telima i organima BiH, rekao da se neke stvari rade na vreme ili uopšte ne rade, o čemu govori godinu dana.

On je naveo da je pre dva meseca „morao istresti iz džepova sav NATO“ govoreći o „besmislenosti mandata visokog predstavnika, koji koristi svoja ilegalna ovlašćenja samo protiv Hrvata“.

„Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu. Imaš li ovlašćenja ili ne? Ako imaš ovlašćenja, ne daješ u javnu raspravu, postupaš kao suveren po određenim ovlašćenjima. I onda izazoveš i daš vremena bukačima i rušiteljima da se organizuju, izađe 5.000 organizovanih galamdžija na ulice u Sarajevu, a ti se prepadneš i odeš u Nemačku da udaješ kći“, rekao je Milanović.

Kako je dodao, hajde neka 2.000 Srba dođe u Sarajevo, ili Hrvata iz Mostara, pa da vidimo kako će proći.

„Sav model je totalno kontaminiran. Na kraju se čovek prepadne i nema ga nigde. I sada Andrej Plenković, dve sedmice pre izbora u BiH, poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže“, kazao je Milanović.

Plenković je u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u petak pozvao Šmita da upotrebi svoja ovlašćenja „pošto su bošnjački lideri javno priznali da nemaju istinske namere da postignu dogovor s hrvatskim liderima u BiH u vezi izborne reforme“ i naveo da je to jedini način za obezbeđivanje „legitimne zastupljenosti Hrvata u BiH“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare