Milanović: Svako ko ne blokira Finsku i Švedsku u NATO je izdajnik

Izvor:
Politika, Foto: Printscreen FoNet/Video

Svakog ko može a ne iskoristi priliku da se bori za Hrvate u BiH, što je interes Hrvatske, treba proglasiti izdajnikom, smatra hrvatski predsednik.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da će svakog proglasiti izdajnikom ko ne bude u parlamentu blokirao ulazak Finske i Švedske u NATO, dok Hrvati u BiH ne dobiju pisanu garanciju da će izborni zakon u BiH biti izmenjen.

„Meni je žao za Hrvatsku. Boriću se svom snagom da tim ljudima ne dam prostora da uništavaju državu… Nemam saborsku većinu koju nisam ukrao kao Plenković, nego sam je zaradio na izborima”, rekao je Milanović u Varaždinu na obeležavanju Međunarodnog praznika rada.

Precizirao je da će „svakog ko može a ne iskoristi priliku da se bori za Hrvate u BiH”, što je interes Hrvatske, proglasiti izdajnikom.

„Dok se Hrvatima ne da pisana garancija da su stvari rešene – nema ‘majke mi’. Svako ko to ne bude ispoštivao, ja ću ga nazvati izdajicom”, jasan je Milanović.

On je u razgovoru s novinarima rekao da može da razume svoju majku koja je, kaže, u 85. godini zgrožena načinom njegove komunikacije.

„Ali, ako bih govorio na način na koji govori Plenković – niko me ne bi slušao”, naveo je šef hrvatske države.

Primetio je i da su ovlašćenja predsednika Hrvatske ugrožena izmenom zakona i da ih treba definisati.

Smatra da predsednik hrvatske države treba da ima više ovlašćenja u pojedinim stvarima, ali ne u novcu, preneli su hrvatski mediji.

Novcem, dodao je, neka upravlja Plenkovićev HDZ.

Milanović je, naime, ranije rekao da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promeni izborni zakon u BiH.

Rekao je da hrvatski sabor ne sme da ratifikuje ničiji pristup u NATO dok se ne promeni izborni zakon u BiH, naglasio je.

Milanović je tada rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to „vrlo opasnom avanturom”.

„Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka guraju besnom medvedu penkalo u oko. Ali dok se ne reši pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nemci, ako mogu i hoće, ne nateraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, sabor ne sme da ratifikuje ničiji pristup u NATO”, rekao je Milanović, preneo je Tanjug.

Milanović je ranije takođe rekao da „Ili Zapad ili visoki predstavnik u BiH treba da nateraju Sarajevo da prihvati izmenu izbornog zakona u toj zemlji ili će Hrvatska blokirati put Finske i Švedske u NATO”.

On je tada rekao i da je visoki predstavnik Kristijan Šmit nelegitan, jer njegov izbor na tu funkciju nije potvrđen u Savetu bezbednosti, a da se pri tom, kako je rekao, u sve meša.

Moraće, kazao je Milanović, da odluči i kada je reč o reformi izbornog zakona.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare