Milanović zabranio prelete vojnih aviona iznad gradova: Vučić se hvali, ali ni Srbija ne bi uspela da obori dron

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen FoNet/Video

Predsednik Hrvatske i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Zoran Milanović danas je dao naredbu načelniku glavnog štaba admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih hrvatskih gradova.

“Predsednik Milanović naložio je načelniku Glavnog štaba da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje gradjana Zagreba”, piše u saopštenju pres službe hrvatskog predsednika.

Saopštenje je usledilo nedugo pošto su glavni grad preleteli francuski Rafali.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske sa francuskom ratnom mornaricom, danas sprovedena zajednička vežba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i francuskih pilota aviona Rafal sa nosača aviona “Šarl de Gol” (Charles de Gaulle) koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika.

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea provedeni su u vazdušnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna, kao i Rijeke, Pule i Zadra, a poslepodne i iznad Zagreba.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao je danas francuski nosač aviona kod Dubrovnika i istakao da se vežbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafala iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dve zemalja i sigurnosti hrvatskim gradjanima.

“Oni će danas leteti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva izmedju Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim gradjanima, na čemu im zahvaljujem”, rekao je Plenković, prenela je agencija Hina.

On je dodao da je to deo aktivnosti koje su preduzete na političkom nivou u dogovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), pošto se u četvrtak uveče u Zagrebu srušila vojna bespilotna letelica sovjetske proizvodnje.

Letelica upućena iz Ukrajine, preletela je Rumuniju i Madjarsku i srušila se na zelenu površinu u gusto naseljenom delu Zagreba.

Milanović izjavio je danas da ne veruje da bi ni Srbija, da je bila na mestu Hravtske, mogla da obori letelicu koja se prošlog četvrtka srušila u Zagrebu.
YouTube/N1

“Teško je kontrolisati nebo sedam dana u nedelji. To verovatno ne radi niko. To kao što je slučaj s ovom bespilotnom letelicom, pitanje je ko bi to u realnom vremenu uspeo da obori. To što se Vučić hvali, verovatno ni oni to ne bi mogli oboriti”, rekao je Milanović novinarima u Zemuniku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je povodom drona koji je pao u Zagrebu rekao da veruje da bi Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Vojske Srbije oborili tu letelicu.

“Neki nemaju čime, a mi imamo najbolje vazdušne rakete, svakog dana i svako veče imamo ‘air policing’ našeg neba. Ne sme se pustiti bilo šta što bi na bilo koji način moglo ugroziti naše građane. Hrvatska ima izvanrednu kopnenu vojsku, u oklopnim vozilima su mnogo bolji od nas, ali su trenutno slabiji u RV i PVO, zato su i kupili 12 aviona Rafal”, rekao je predsednik Srbije.
Milanović je danas rekao da Srbija ima dobru opremu, ali da ne bi u sedam minuta uspeli da sruše bespilotnu letelicu.

“Ja njih ne gledam kao na konkurenciju ni kao na pretnju. Ja ih ne gledam kao neprijatelje. Ali oni ne bi uspeli ovo srušiti u sedam minuta. Ne bi ni Hrvatska da to ima, ne bi ni Nemačka”, rekao je, prenosi N1 Hrvatska.

Milanović je rekao da “nema apsolutne zaštite”.

“Šansa da se ovako nešto ponovi je mala, da uopšte dođe do Zagreba, mislim da su i Mađari nešto naučili”, dodao je.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare