Noćni vukovi Republike Srpske u Trebinju: PODRŠKA BRAĆI U RUSIJI

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva

„Noćni vukovi“ RS i neformalna grupa građana u Trebinju su mirnom šetnjom pružili podršku braći u Rusiji.

Foto: Privatna arhiva

Goran Tadić, predsednik Noćnih vukova istakao je da smo mi i Rusi jedan narod te da su svesni šta se dešava u Ukrajini, prenosi Herceg.tv.

„Vrlo dobro znamo šta se dešava i zbog čega je došlo do ovoga u Ukrajini“, istakao je Tadić i dodao da smo uvijek bili i da ćemo uvijek i biti uz naš bratski ruski narod.

Foto: Privatna arhiva

Zbog aktuelne situacije sa Rusijom i Ukrajinom Trebinjci su sa Noćnim vukovima iz RS laganom šetnjom, od spomenika Luke Vukaovića do platoa ispred Kulturnog Centra, na ovaj način pokazali solidarnost prema braći Rusima.

Povodom svih ovih dešavanja i zašto srpski narod voli i zašto će uvek biti uz Rusiju i ruski narod, Aleksandar Milićević Čaki je napisao:

Zašto podrška Rusiji?
Aleksandar Milićević Čaki

-Zato jer nas zvono poklon ruske carice zove na molitvu sa Duškog manastira!

-Zato jer ne možemo zaboraviti preporod manastira Duži dolaskom ruskih monaha, kao i njihovu žrtvu i stradanje za vjeru pravoslavnu!

– Zato jer je Sveti Sava je postao monah zahvaljujući monahu Rusu koji ga je odveo na Svetu Goru i zamonašio ga u ruskom manastiru svetog Pantelejmona.

-Zato što je mnogo Rusa ostalo i palo u bici za Klobuk 1807!

-Zato jer je 37 Rusa dalo život za Republiku Srpsku!

-Zato jer je preko 5000 Rusa bilo u dobrovoljačkim redovima za oslobođenje od Turaka!

-Zato jer je Rusija bila utočište mnogim srpskim iseljenicima kroz vjekove!

-Zato jer su Ruski iseljenici podigli kulturu i obrazovanje naselivši naše krajeve posle Oktobarske revolucije!

-Zato jer su čitav period turske vladavine predstavnici srpske Crkve i srpskog naroda upućuju poslanike ka ruskome caru tražeći materijalnu ili finansijsku pomoć i zastupanje kod turskog sultana radi zaštite naroda i svetinja, što su Srbi i dobijali.

-Zato jer je prvi svjetski rat najočitiji primjer ruske ljubavi za Srbe i Srbiju. Naime, u periodu kada je za Rusiju bilo najnepovoljnije, usljed ekonomske i, prije svega, vojne slabosti, ali i unutrašnjih nerješenih problema, ona objavljuje rat dvijema tadašnjim supersilama – Njemačkoj i Austrougarskoj, IZ JEDNOG JEDINOG RAZLOGA – ŽELJI DA SPRIJEČI AUSTROUGARSKO I NJEMAČKO UNIŠTENJE SLABAŠNE SRBIJE, koja je, višestruko vojno i ekonomski oslabljena, budući da je tek izašla iz dva velika rata protiv Turske i Bugarske od kojih se nije uspjela ni malo oporaviti.

RUSIJA JE, PRITEKAVŠI U POMOĆ SRBIMA, IZGUBILA, OSIM DVA – TRI MILIONA VOJNIKA POGINULIH U RATNIM SUKOBIMA, JOŠ I SVOJU SOPSTVENU CAREVINU I CARSKU PORODICU, jer su boljševici, iskoristivši situaciju i slabost države, napravili državni prevrat, ukinuli Carevinu i masakrirali carsku porodicu. Ostaće zabilježene riječi ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, izrečene tokom zdravice pred predstavnicima evropskih država nekoliko nedelja pred početak Prvog svjetskog rata: “PODIŽEM OVU ČAŠU U ČAST SRBIJE, JEDINOM SAVEZNIKU I PRIJATELJU RUSIJE U EVROPI!” Predstavnici zapada ovim su bili zaprepašćeni.

-Zato jer je Čurkin rekao NJET u UN britanskoj rezoluciji o Srebrenici!

-Zato jer Rusija najviše brani rezoluciju 1244 u kojoj su Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije!

-Zato jer su nam tone i tone Ruske pomoći stizale tokom poplava 2014, kao i tokom pandemije!

-Zato jer je Sveti Petar Cetinjski rekao “Moli se Bogu i drž se Rusije” a i zbog njegovog amaneta „Neka je proklet i onaj ko bi pokušao da nas odvrati od vjernosti poštenoj i hristoljubivoj Rusiji, i svako ko bi od vas – Crnogoraca – pošao protiv Rusije – od istog plemena i iste vjere, da mu Bog da da mu živom meso otpada od kostiju i da mu nema dobra ni u ovom, ni i u budućem životu!“

-Zato jer je vladika Petar Petrović Njegoš zavladičen u Rusiji! A sam čin je ovako opisao “Ruski velikaši sa neopisanom radošću i sa iskrenom bratskom ljubavlju provođahu me u svoje bogate domove i nosiše me na svojim rukama. Takvijeh veselijeh danah više u životu vidjet neću”

-Zato jer je divne riječi o Rusiji izgovarao još jedan naš svetitelj Nikolaj Velimirović koji je govorio „Savest naša nas primorava da plačemo kada Rusi plaču i da se radujemo kada se Rusi raduju. Veliki je dug naš pred Rusijom. Može čovjek biti dužan čovjeku, može i narod narodu. Ali dug, kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. godine tako je ogroman, da njega ne mogu vratiti ni vjekovi, ni pokoljenja. To je dug ljubavi, koja svezanih očiju ide u smrt spasavajući svog bližnjeg. Nema veće ljubavi nego ko položi dušu svoju za drugove svoje – to su riječi Hrista.”

-Zato jer ljubav Rusije prema Srbiji i srpskom narodu, kao i ljubav Srba prema Rusiji i ruskom narodu, jeste neizmjerno duboka, i za nju ne treba pretjerano brinuti. Ona će, bez obzira na sve istorijske mjene i promjene, Milošću Božijom, molitvama naših ruskih i srpskih svetih predaka kao i našim usrđem ka vrlini, samo nastaviti da se grana i daje svoje dobre plodove na svim poljima. To ni malo i ne čudi, jer kako je često govorio najveći rusofil među Srbima, Sveti Petar Cetinjski, mi Srbi i naša braća Rusi smo «jednovjerni, jednorodni i jednokrvni narod». Neka takva svjest i dalje raste u našim srcima i neka se širi i ostvaruje kroz mnogobrojne grane naše međusobne bratske saradnje. Amin. Bože daj.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar