Odgovor Banjaluke na Inckovu odluku – do 15 godina zatvora za narušavanje ugleda Republike Srpske

Odgovor Banjaluke na Inckovu odluku – do 15 godina zatvora za narušavanje ugleda Republike Srpske
Printscreen
Izvor:

Novi zakon predviđa da policija Republike Srpske neće sarađivati sa institucijama na sprovođenju odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, MUP je obavezan da pruži svu moguću zaštitu građanima RS, a svako ko izvrgne poruzi Srpsku može dobiti čak do 15 godina zatvora, rekao je za RTS potpredsednik Skupštine RS Milan Petković pre posebne sednice parlamenta.

U Banjaluci u 12 časova počinje posebna sednica Skupštine Republike Srpske, kao odgovor na nametnuti zakon odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka.

Na sednici, koja će biti zatvorena za javnost, poslanici će glasati o dva zakona, o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika i izmeni Krivičnog zakona kojima će se do 15 godina zatvora kažnjavati oni koju Srpsku i njene narode nazivaju genocidnim.

Odluka visokog predstavnika je stvorila stanje konfuzije i iščekivanja. Advokati traže odgađanje procesa za ratne zločine, novinari ne znaju da li smeju da prenose izjave onih koji misle drugačije.

Skoro 80.000 građana u Republici Srpskoj do sada je potpisalo peticiju kojom se izjašnjavaju da ne prihvataju nametanje zakona od strane odlazećeg visokog predstavnika.

Novo krivično delo – narušavanje ugleda RS i njenog naroda

Potpredsednik Skupštine RS Milan Petković rekao je da usvajanjem dva zakona žele da stave Inckovu odluku van primene.

Napominje da predlog ostavke Milorada Dodika u Predsedištvu BiH danas ne treba da bude predmet rasprave, iako je “na stolu”.

“Odgovor RS na ovakav oktroisani zakon, odnosno Inckovu samovolju, ogledaće se u novom krivičnom delu, a to je narušavanje ugleda Republike Srpske i njenog naroda. Svako ko ponizi izvrgne poruzi RS ili njene narode, odgovaće krivično. U najtežem obliku tog dela, ako želi da promeni ustavno uređenje RS, može dobiti čak do 15 godina zatvora”, objasnio je Petković.

“Policija neće sarađivati na sprovođenju Inckove odluke”

Novi zakon, kako je dodao, predviđa da policija Republike Srpske neće sarađivati sa institucijama na sprovođenju Inckove odluke, dok je MUP obavezan da pruži svu moguću zaštitu građanima RS.

Ističe da je veoma zadovoljan sabornošću stranaka u RS, i navodi da su predlagači zakona svi poslanički klubovi.

“BiH je u svojoj najvećoj posleratnoj krizi. Kako ćemo izaći iz nje, to će se videti. RS neće sedeti skrštenih ruku”, poručio je Petković.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar