Odložen popis stanovništva u Severnoj Makedoniji

Odložen popis stanovništva u Severnoj Makedoniji

Lideri vlasti i opozicije u Severnoj Makedoniji, Zoran Zaev i Hristijan Mickovski dogovorili su de da se popis stanovništva, prvi od 2002. godine, umesto u aprilu održi početkom septembra.

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji, prvi od 2002. godine, biće održan u septembru, rekao je lider opozicione VMRO-DPMNE posle sastanka sa premijerom Zoranom Zaevim.

Prvobitno je najavljeno da se popis održi u aprilu, ali je VMRO-DPMNE najavio bojkot, pa je posle složenih pregovora odlučeno da ovaj postupak bude odložen za nekoliko meseci.

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji već je godinama kamen spoticanja na relaciji vlasti, opozicije i albanskih stranaka, pre svega jer od ishoda u velikoj meri zavisi i način primene Ohridskog sporazuma, kojim je ta država 2001. godine izmaknuta sa ivice građanskog rata.

Makedonski statističari tvrde da u toj državi živi nešto više od dva miliona ljudi, ali niz nezavisnih eksperata smatra da je taj broj znatno manji, te da ne prelazi 1,6 miliona.

Prema poslednjem popisu, održanom pre 19 godina, Albanci čine četvrtinu od oko dva miliona stanovnika Severne Makedonije, na osnovu čega je rešeno pitanje dvojezičnosti u priličnom broju tamošnjih opština.

Uprkos tvrdnjama pojedinih političara da bi promene odnosa među etničkim grupama mogle donete unutrašnjopolitičke probleme, premijer Zaev smatra da se zakoni proistekli iz Ohridskog sporazuma ne mogu menjati retroaktivno, odnosno tvrdi da je popis suštinski čisto statistički proces.

Izvor: RTS, PLUSINFO

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare