Opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru: Žele da zvona više ne zvone

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju, rekao je starešina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i bezbednost zajednice i ovog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete trojice u Mostaru više ne svetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara. Starešina Saborne crkve Duško Kojić i sveštenstvo od jutros u suzama obilaze svaki ćošak crkve, koja godinama pokušava da se izdigne iz pepela. Kojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocenjiva.

„Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata. Pitam se – da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona“, rekao je Kojić za Srnu.

On je podsetio da ovo nije prva krađa, ali da nisu svaki put želeli da uznemiravaju javnost. Kojiću je opljačkan stan pre izvesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, ove godine deset puta.

„Nismo to prijavljivali u javnosti iz uverenja da ovo nije napad na crkvu već da je to delo lopova. Јa se danas ne osećam bezbedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovek i sveštenik“, rekao je Kojić.

On je dodao da je jutros u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

„Strahujem za svoju bezbednost, za bezbednost zajednice i za bezbednost Saborne crkve”, rekao je Kojić.

On je dodao da policija pokušava da uradi što je u njihovoj nadležnosti i da su nekoliko puta i uhvatili počinioce.

„Do sad smo ovo shvatali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svijetli i da zvone zvona, da satovi ne rade – pitam se koji su motivi svega ovoga”, rekao je Kojić.

On je naveo da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je reč, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

„Svi pokazuju volju i zainteresovanost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje. Јutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice“, poručio je Kojić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare