Opoziv Zorana Milanovića?

Opoziv Zorana Milanovića?

Zbog sukoba Zorana Milanovića i Milorada Pupovca drugi put u godinu dana mandata predsednika spominje se mogućnost njegovog opoziva.

“Mislim da je za to još prerano, razmatramo i tu mogućnost, obzirom da je u kratkom periodu dva puta prekršio Ustav, ako nastavi ovim putem onda naravno da ta opcija postoji”, rekao je HDZ-ov Damir Habijan.

Iz razgovora s ostalim ključnim političkim akterima jasno je da potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru za to u ovom trenutku HDZ ne može sakupiti. Opozicija ne vidi problem u Milanovićevom postupku.

“Očito da je komunicirao sa onima sa kojima je blizak ili povezan, ne vidim tu ništa sporno”, smatra Nikola Grmoja, dok Tomislav Tomašević tvrdi kako se radi o lobiranju, odnosno političkom pritisku i kaže “nije neuobičajeno”.

Mirela Ahmetović je rekla kako je Pupovcu možda bilo bolje da objasni nesrazmer svoje imovine i da bi to bilo u interesu građana.

“Kad je na dnevnom redu bila prisilna naplata o HGK pritisak koji je izvršen na gospodina Hrebaka. Njegov glas je tada bio presudan. Je li uredu način kako je gospodin Andrej Plenković vršio pritisak na njega da promeni svoj stav? Evo, to je sve u politici pitanje interpretacije”, istaknuo je Stjepo Bartulica.

Da se predsednik Hrvatske ogrešio o Ustav, Pupovcu i HDZ-u za pravo daje i deo ustavno pravnih stručnjaka.

Profesorica Sanja Barić, pak, misli da razloga za opoziv nema. Kaže da je ovo u sferi Milanovićevog stila, ali ne isključuje mogućnost da će preći tu granicu, kako je krenuo.

A Vladimiru Šeksu spomenuo je ćerku, za koju je naveo da je “prikladno parkirana za predsednicu suda u Osijeku”.

Šeks kaže da je njegova ćerka pošteno izabrana, a za predsednika Milanovića ne bira reči.

Ovom verbalnom ratu ne nazire se kraj.

IZVOR: DNEVNI AVAZ, B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar