Opsada Ambasade Rusije u Zagrebu zbog vakcina

Opsada Ambasade Rusije u Zagrebu zbog vakcina

Zagreb — Hiljade građana Hrvatske stupilo je u kontakt ovih dana sa zaposlenima u Ambasadi Rusije u Zagrebu u potrazi za ruskom vakcinom protiv koronavirusa.

Međutim, hrvatske vlasti zasad nisu uputile zvaničan zahtev za nabavku sputnjika V, piše danas Večernji list.

List navodi da je ruska ambasada “pod opsadom” Hrvata i da svakodnevno odgovara na desetine i desetine pitanja građana Hrvatske upućenih putem telefona ili elektronske pošte o tome kako se može doći do ruske vakcine.

Građani, među kojima i ruski državljani u Hrvatskoj, pitaju mogu li se vakcinisati u ruskoj ambasadi ili tamo kupiti vakcinu, gde i kako mogu doći do cepiva, dok pojedini pitaju mogu li otputovati u Rusiju i tamo primiti sputnjik V, piše zagrebački dnevnik.

“Naravno da bismo želeli da pomognemo, ali mi ne vakcnišemo, niti nabavljamo vakcine”, rekli su u Ambasadi za Večernji list i dodali da u Rusiji vakcinišu samo ruske državljane.

Kako navode u ruskoj ambasadi, za uvoz bilo kakvih lekova u Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tela i nadležnih institucija Evropske unije.

Sagovornici lista, međutim, ističu da je “ambasada spremna da uloži sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga i za maksimalno brzo rešenje pitanja isporuke cepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativu hrvatskih vlasti”.

“Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtev hrvatske strane u vezi s nabavom ruske vakcine”, kažu u Ambasadi i dodaju da se ni osoblje ambasade još nije vakcinisalo, jer u Rusiju ne idu zbog problema s direktnim putovanjima.

Prema informacijama hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, strane diplomate koje borave u Hrvatskoj vakcinisaće se prema rasporedu u Hrvatskoj koji najpre uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima, starije od 65 godina i ugrožene grupe.

Pročitajte još  Plenković: Nema razloga za zabrinutost BiH zbog odlagališta radioaktivnog otpada

List navodi da je veliko interesovanje za rusku vakcinu nastalo posle objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja sputnjika V u časopisu Lanset početkom februara. Podseća se da je proizvodnja sputnjika V kritikovana najviše zbog brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko nedavno je u intervjuu Večernjem listu istakao da su spremni da razmotre konkretne detalje isporuke doza sputnjika V Hrvatskoj, ako to ona zatraži.

U tekstu se podseća da je u EU samo Mađarska nabavila ruske vakcine, dok su neke druge države pokazale zanimanje, ali za sada čekaju odluku Evropske agencije za lekove, koja prethodno mora da dobije aplikaciju od proizvođača.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare