“OZRENSKI STUDENAC”: Rudnika na Ozrenu neće biti

Izvor:
Politički.rs, Foto: Facebook

Saopštenje Ekološkog udruženja “Ozrenski studenac” prenosimo u celosti, u integralnoj verziji

Konačno smo dobili pismeno Rješenje kojim Ministarstvo rudarstva i energetike ukida prethodno izdato Rješenje na istražne geološke radove na teritoriji naselja Sočkovac i Kakmuž.

Ovim rješenjem smo dobili potvrdu da naša borba nije bila uzaludna! Međutim, ovo je samo prva faza odbrane šireg područja planine Ozren, sledeća faza djelovanja našeg udruženja je stavljanje našeg životnog prostora pod zaštitu odnosno proglašenje Parka prirode na Ozrenu koji bi se prostirao kako na području Opštine Petrovo tako i na području Grada Doboja čime bi se stvorili preduslovi za opstanak stanovništva Ozrena na vijekovnim ognjištima uz razvoj koji je usklađen sa zdravom životnom sredinom što i jeste osnovni cilj djelovanja našeg udruženja.

Razvoj koji bi se bazirao prije svega na turizmu kao i privrednim djelatnostima koja nemaju štetan uticaj na zdravu životnu sredinu.

Ovom prilikom bi se posebno zahvalili Mariji Alimpić i udruženju Zaštitimo Jadar i Rađevinu koje je od samog početka naše borbe dalo nemjerljiv doprinos.

Zahvaljujemo se poslaniku Nebojši Vukanoviću koji je u par navrata u Narodnoj Skupštini Republike Srpske iznosio našu problematiku. Pored našeg udruženja u proteklom preiodu u istom pravcu je djelovalo i udruženje Čuvari Ozrena i regije.

Put kojim trebamo ići u najtežim trenucima pokazao nam je Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije koji je u više navrata kroz besjedu vjernicima naglasio da su naša ognjišta, groblja i naša zdrava priroda nešto najsvetije.

Zahvaljujemo se i medijima koji su redovno pratili naše aktivnosti i pozivamo ih da nastave objektivno i profesionalno izvještavanje naših aktivnosti.

Naravno da ovoga uspjeha kao i našeg udruženja ne bi bilo da čestiti ozrenski narod nije prepoznao značaj ovog trenutka u kome će se Ozren po ko zna koji put kroz istoriju iz moguće propasti poroditi još jači!

Ovo je tek početak mukotrpnog rada koji nas čeka i u kome nam je svaka dobronamjerna pomoć dobrodošla.

Rudnika na Ozrenu neće biti! Živio zdrav Ozren!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar