Parlament RS protiv uvođenja sankcija Rusiji i za politiku neutralnosti u rusko-ukrajinskom sukobu

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras zaključak kojim je od od predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH zatražila da glasaju protiv uvodjenja sankcija Rusiji i da zastupaju neutralan stav BiH i RS u rusko-ukrajinskom sukobu.

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština RS konstatuje da je donošenje odluka o sukobu Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsedništva BiH, uz napomenu da državno Predsedništvo nije donelo odluku o uvodjenju sankcija Rusiji.

“Vodjenje spoljne politike BiH je u nadležnosti Predsedništva BiH i samo odluke donete konsenzusom i na ustavan način u Predsedništvu BiH mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te se u skladu s tim osudjuju jednostrani postupci i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova”, jedan je od zaključaka koji je izglasala vladajuća koalicija u parlamentu RS.

Pre glasanja, poslanici opozicije napustustili su skupštinsku salu, ocenivši da je današnja sednica skupštine, na kojoj je razmatrana informacija o “Medjunarodnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji – mesto i uloga RS”, bila nepotrebna, jer usvojeni stavovi mogu biti samo za unutrašnju upotrebu, dok se RS može dovesti u još nepovoljniji medjunarodni položaj.

Većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila je još niz zaključaka, medju njima i onaj kojim se još šest meseci odlaže vraćanje nadležnosti RS u oblasti odbrane, pravosudja i idirektnih poreza, “da bi se izbeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Parlament RS podržao je i produžetak Misije EUFOR-a (Altea) u Bosni i Hercegovini, navodeći da je EUFOR u BiH potreban radi očuvanja mira i stabilnosti.

Poslanici vladajuće većine podržali su i uključenje BiH u inicijativu “Otvoreni Balkan”, a usvojili su i zaključak prema kome je RS opredeljena integraciju BiH i RS u EU.

Narodna skupština zadužila je Vladu Republike Srpske da preduzme sve mere kako bi obezbedila svim gradjanima dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard.

Na današnjoj posebnoj sednici poslanicima se obratio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar