Pendarovski: Ako je cena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU

Pendarovski: Ako je cena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU

Skoplje — Ako je cena ulaska u EU da kažemo da nismo Makedonci i da jezik kojim govorimo nije makedonski, onda nam ne treba EU, rekao je Stevo Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je u intervjuu za Alsat-M televiziju komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Saveta za opšte poslove EU a koja se tiče zahteva Sofije kada je reč o makedonskom jeziku, rekao da je to “najrigidnija” odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA.

“Iskren da budem, pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da verujem da u 21. veku neko može da osporava nečiji jeziku, osporava njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je korifikovan”, rekao je Pendarovski.

Makedonski jezik, kaže, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. Podsetio je i da je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946,

Pendarovski: Ako je cena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU
Printscreen

Prema njegovim rečima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije.

Pendarovski je rekao da bugarska deklaracija može da postane “prava politička prepreka” u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Severne Makedonije u junu.

Tanjug
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare