Pendarovski: Odluke Evropskog saveta potvrdile pesimistički scenario za Zapadni Balkan

Izvor:
Beta, Foto: Претседател на Република Северна Македонија

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da su poslednje odluke Evropskog saveta potvrdile pesimistički scenario za Zapadni Balkan, koji su neki diplomatski krugovi najavljivali od početka rata u Ukrajini.

“Nesporno je da mi nismo uradili domaći zadatak u pogledu preuzetih obaveza, ali je teško naći logiku u poslednjim odlukama Brisela, kojima su praktično potpuno zaobišli region, što će sigurno dodatno doprineti padu atraktivnosti projekat pod nazivom ‘Ujedinjena Evropa'”, rekao je Pendarovski u svom poslednjem, petom, godišnjem obraćanju parlamentu.

Izjava da će biti geopolitička katastrofa ako Ukrajina i Moldavija dobiju prioritet u odnosu na Balkan, dodao je predsednik Severne Makedonije, “nije moja, niti bilo kog makedonskog političara, već austrijskog ministra spoljnih poslova, koja sadrži sve naše frustracije i izneverene nade”.

Pendarovski je istakao da Severna Makdonija mora da ostane na putu evropskih integracija bez obzira na to koja izvršna vlast će rukovoditi zemljom posle izbora u maju 2024. i kakva će biti kretanja posle izbora za Evropski parlament i za predsednika SAD.

“Eventualno usporavanje, štaviše potpuno zaustavljanje evropskih integracija neće se dobro odraziti ni na jednu sferu društvenog života, počev od ekonomije, pa sve do međunacionalnih odnosa. Entuzijazam građana za članstvo u Uniji drastično opada, nalazimo se na kritičnoj tački i ovo je poslednja šansa da sačuvamo većinsku podršku za pregovore”, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Povodom ustavnih izmena za uvođenje Bugara, predviđenih Pregovračkim okvirom sa EU, Pendarovski je istakao da će budući parlamentarni sastav morati da nastavi raspravu na realnim osnovama i sa daleko časnijim odnosom prema makedonskoj javnosti.

“Kristalno je jasno da se Evropski okvir ne može promeniti na bolje, kao ni bilateralni sporazum sa Bugarskom, bez obzira ko je na vlasti u Briselu ili Sofiji”, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Odlaganjem ustavnih promena biće propuštena još jedna prilika koja bi nas, kako je rekao, mogla koštati još najmanje deceniju van integracija, a to će značiti manji ekonomski napredak, lošiji standard građana i veće iseljavanje.

“U toj deceniji sigurno nećemo vratiti mlade iz Kanade, Australije i Novog Zelanda, kao ni iz novih destinacija emigrantske Makedonije – Emirata, Malte, Hrvatske ili Slovenije”, rekao je Pendarovski.

On je izrazio uverenje da niko od današnje generacije političara nikada neće pregovarati o identitetskim pitanjima, jer, kako je istakao, “naše crvene linije nismo odredili mi, već davno oni koji su formirali ovu državu 1944. godine državotvornim aktima Prvog zasedanja ASNOM-a”.

Pendarovski se u godišnjem obraćanju Sobranju osvrnuo i na makedonsko-bugarske odnose, ističući da je Sofija povukla niz loših poteza koji su doveli do zahlađenja odnosa, ali je dodao da je u interesu Severne Makedonije da ima produktivnu saradnju sa svim svojim susedima.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
4 meseci pre

По топ-листи владајућих ЕУ социопата социјалних дарвиниста ми смо мајмуни и још нисмо сишли са гране! Што се тиче овдашњих верника ЕУ они и јесу мајмунчине!