Plenković pisao čelnicima EU-a i NATO-a o padu letilice u Zagrebu

Izvor:
Beta

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je danas pismo čelnicima EU, evropskim institucijama i generalnom sekretaru NATO-a u kojem ih obaveštava o padu drona u Zagrebu i zatražio tešnju saradnji EU i NATO-a kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

“Da bismo se efikasno nosili sa ovakvim situacijama, važno je da nastavimo da jačamo naše mehanizme za razmenu informacija i brzo koordinisano reagovanje. Stoga vas pozivam da podelite s nama sve informacije koje možda imate o ovom incidentu”, naveo je Plenković, prenela je Hina.

Hrvatski premijer je pismo poslao šefovima država ili vlada EU, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

“U kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu i tamošnjeg rata, ovaj ozbiljan incident poziva na bližu saradnju između članica EU i NATO saveznika”, naveo je u pismu.

Plenković je naveo da se bespilotna letelica srušila u blizini centra Zagreba, u parku kod studentskog doma u kojem boravi 4,5 hiljada studenata, da je pad izazvao veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da na sreću nije bilo žrtvava.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je reč o vojno-izviđačkom dronu srednjeg dometa sa operativnim dometom od hiljadu kilometara TU-141 Striž, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu.

U hrvatski vazdušni prostor ušao je iz Mađarske.

“Još ne znamo sa sigurnošću odakle je letelica lansirana, ali prema analizi putanje, čini se da je došla sa ukrajinske teritorije. Ono što znamo jeste da je iz Ukrajine ušao u vazdušni prostor EU i na putu za Hrvatsku prešao rumunski i mađarski vazdušni prostor”, naveo je Plenković.

On je dodao da se ne zna ko je lansirao dron niti da li je njegova putanja bila namerna ili van kontrole.

“Letilica koja je pala je izviđački dron, ali bi sutra to mogao biti naoružan, tako da je ključno uspostaviti mehanizme za otkrivanje i odbranu koji će sprečiti takve letelice da ugroze naše gradove, a da ne budu otkrivene i neutralisane”, naveo je Plenković u pismu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare