Pregovori o izbornoj reformi u BiH završeni bez dogovora

Izvor:

Na pregovorima stranaka iz Federacije BiH o izmenama Izbornog zakona, koji su vođeni u Neumu uz posredstvo američkih i evropskih zvaničnika, nije postignuto konačno rešenje o izbornoj reformi.

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer izjavio je na pregovorima „bilo značajnog stepena konsenzusa o nekim aspektima i da su elementi u kojima je postignut dogovor dobra osnova za nastavak razgovora“.

“Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Moramo imati pakete mera koji će biti jedni drugima ravnoteža. Ne možete reći – sada ćemo ovo ostaviti po strani idemo raditi neto drugo”, kazao je Palmer novinarima posle pregovora o izbornom zakonodavstvu u BiH.

On je istakao da interesi moraju biti izbalansirani da bi izborne reforme u parlametu BiH dobile podršku većine poslanika i mogućnost sprovodjenja.

“Obezbedjenje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa, koji je pravičan i podrazumeva integritet, nešto je čemu stremimo i što uključuje primenu presuda Suda za ljudska prava i presuda u drugim predmetima što će pomoći BiH da napreduje prema EU”, kazao je Palmer.

Dodao je da je isto tako potrebno iznaći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju adekvatno predstavljanje u institucijama.

Direktor za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajkhorst navela je da su razgovori bili dobri i konstruktivni, te da će biti nastavljeni u narednim danima.

“Primarna svrha je bila omogućiti bolje razumevanje zahteva za sprovodjenje presuda i eliminisanje diskriminacije koje se tiču izbora za Predsedništvo i domove naroda parlamenta BiH i Federacije BiH. Nadamo se da će se dijalog nastaviti”, kazala je ona.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je dogovor o izmenoj reformi “bio blizu” i da će pregovori biti nastavljeni u Sarajevu.

On je kazao da smatra da je rešena stvar u vezi sa Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, a da su bili veoma blizu rešenju pitanja izbora člana Predsedništva.

“Mislim da imamo skoro 80 stranica amandmana koje ćemo usvojiti. Nastavićemo pregovore u Sarajevu iduće sedmice”, naveo je Izetbegović.

Predsednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je da su pregovori propali, navodeći da probosanske stranke nisu dozvolile da “etničko jača u odnosu prema državi BiH”.

On je ocenio da ispunjavanje zahteva Hrvata ne može ići na štetu multietničkog.

“Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo predlog zakonskog rešenja mogu dodatno usložiti veoma komplikovane odnose izmedju Hrvata i Bošnjaka”, rekao je Radončić.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da „više nije optimista“, navodeći da je postignut odgovarajući napredak, ali ne i konačno rešenje.

“Ulazimo u izbornoj godini nepripremljeni za izborni proces. Verovao sam da završetkom ovih pregovora možemo stvoriti jedan novi ambijent, ali sada ćemo imati težak politički posao i položiti račune šta i kako dalje”, kazao je on.

Čović je ocenio da lideri “moraju preuzeti odgovornost i pronaći rešenja, jer će, u suprotnom, u BiH imati ambijent kakav niko ne želi”.

Glavni problem u pregovorima je zahtev HDZ BiH da se izmenama Izbornog zakona hrvatskom narodu obezbedi da na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH dobiju, kako navode, svog legitimnog predstavnika, a ne da on bude izabran većinski bošnjačkim glasovima, kao što je to bio slučaj sa izborom Željka Komšića.

Izmene Izbornog zakona treba da se stvore uslovi za primenu presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj svi gradjani RS, bez obzira da li pripadaju predstavnicima tri konstitutivna naroda-Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, mogu da budu birani za člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare