Prvi put u istoriji: „Beli štrajk“ sudija u Hrvatskoj

Udruženje hrvatski sudija upozorilo je da će se zbog izostanka dijaloga sa izvršnom vlašću, u svim sudovima u Hrvatskoj od sutra do 19. maja biti održan „beli štrajk“, odnosno mera upozorenja.

U hrvatskim sudovima u iduće dve nedelje biće odloženi svi prvostepeni postupci zbog „belog štrajka“, dok će se u drugostepenim održavati sednice sudskih veća, ali bez odluka. Izuzetak će biti hitni predmeti.

Razlog su niske sudijske plate koje stagniraju još od 2009. Godine, navode sudije, a ministarstvo pravde nudi im povišicu od 513 evra.

„To bi bio porast za sudiju koji ima više od 20, 25 godina staža. Početnik bi imao 385evra povišice, s time da su u ovih 513evra uračunati i prevoz i drugi dodaci. To se radi da bi ispalo da nam se daje više nego što je stvarno“, kaže potpredsednica Udruženja hrvatskih sudija Tijana Kokić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović tvrdi da se ne manipuliše podacima i dodaje da nastaje problem sa sudijama koji su za stepen iznad prvostepenih.

U merama upozorenja učestvovaće 70 posto prvostepenih sudija, a hitni predmeti, kako kažu – rešavaće se bez odlaganja.

Prvi u istoriji štrajk sudija u Hrvatskoj je njihovo pravo, kažu u ministarstvu, ali pravo je i ministarstva da traži kako da šteta za građane bude što manja. Ministarstvo će, dodaje Martinović „svojim alatima prema predsednicima sudova tražiti da učine napore da njihova pravosudna tela funkcionišu“.

Radna grupa koja se bavila pitanjem sudijskih plata sastala se četiri puta, a zaključila je da su plate sudija u zaostatku, te je pokrenut i proces poboljšavanja standarda službenika i nameštenika, prenosi HRT.

Sputnjik

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare