Republika Srpska danas obeležava Dan Republike

Republika Srpska danas obeležava Dan Republike

Republika Srpska danas obeležava, 9. januar, Dan Republike, a Banjaluka praznik dočekuje okićena zastavama

Zastave su postavljene na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžića i Aleji Svetog Save.

Zbog pandemije virusa korona, za razliku od prethodnih godina, ovaj 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama.

Na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je obeležavanje ovog praznika proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj se 9. januar i dalje obeležava, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH i početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je ranije najavio obeležavanje 9. januara i ove godine, a nakon toga je reagovala Izetbegovićeva SDA zahtevom da pravosudni organi, PIC i OHR procesuiraju organizatore obeležavanja.

Odlukom Ustavnog suda je, naime, naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje – “Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?” odgovorilo sa “Da”.

Zvaničnici Srbije čestitali Dan Republike Srpske

Brojni srpski zvaničnici uputili su danas čestitlke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država, ali da “Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih”.

“Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije”, poručio je Selaković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je svim Srbima 9. januar – Dan Republike Srpske i poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe.

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra on, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

“Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje”, naveo je u čestitki Vulin.

Vulin je naglasio i da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije zahvaljujući iskrenom i upornom nastojanju Aleksandra Vučića da se Republika Srpska unaprijedi i ojača.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Dodao je “da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati”.

“Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta”, naveo je u Ružić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko društvene mreže Tviter.

“U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas”, poručio je Petković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, čestitajući u ime svih Srba sa Kosova i Metohije i u lično ime, istiakao je da “iako zbog epidemije ove godine nismo u mogućnosti da budemo sa vama, radost današnjeg dana obasjava i raduje svakog Srbina ma gde živeo”.

“U godinama koje dolaze moramo nastaviti da negujemo naše neraskidive bratske i duhovne veze, čuvamo naš jedinstveni identitet i našu veru, i nastavimo da sarađujemo kao i do sada. Srbi širom ovih prostora znaju koliko je vaše srce veliko i koliko su svakodnevna pomoć i reči podrške značajni za opstanak naroda na ovim prostorima. Naša bratska ljubav i povezanost su nemerljivi i neraskidivi”, naveo je Rakić.

b92, Foto: S. Pikula, Wikimedia

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare