Rusija neće podržati Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH

Rusija neće podržati Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija zagovara okončanje mandata OHR-a u toj zemlji.

Kalabuhov je ocenio da su mnogi problemi u BiH nastali zbog uloge medjunarodnog faktora, dodavši da je OHR “anahroni instrument medjunarodne zajednice”.

Ruski ambasador dalje je naveo da da unutar Saveta za sprovodjenje mira u BiH (PIK) nema kompromisa i da je sam visoki predstavnik Valentin Incko rešio da ne koristi bonska ovlaštenja.

Upitan da prokomentariše činjenicu da Incko u deset godina mandata Visokog predstavnika nije nametnuo nijedan zakon u BiH, Kalabuhov je postavio pitanje “koja mu je onda svrha ako ništa ne radi”.

Ruski ambasador je za regionalnu N1 televiziju odbacio tvrdnje da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zastupa secesionistički pristup, navodeći da on tu retoriku vidi kao poziv na unutrašnji dogovor.

Printscreen YouTube/ Face TV

“To ne vidim kao secesionistički pristup. Dodik kaže da se mora dogovarati i razgovarati o tome kako će izgledati BiH”, kazao je Kalabuhov.

On smatra da je 25 godina od Dejtona u BiH došlo vreme da predstavnici konstitutivnih naroda i gradjana formulišu svoju viziju zemlje i otpočnu dijalog kako dalje.

“Ne mogu reći koja je najbolja vizija BiH. Najbolja je ona koja okupi najviše gradjana. Naravno svako ima svoje razmišljanje kakva ova zemlja mora biti”, naglasio je Kalabuhov.

Dodao je da Rusija jednako podržava predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH i da nikome na daje prednost, jer želi dobre odnose sa svima.

Kada je reč o donošenju Zakona o negiranju genocida, Kalabuhov je rekao da o tom pitanju nema saglasnosti unutar PIK-a, napominjući da Rusija smatra da to mora biti unutrašnja stvar BiH.

“Šta ako nema političke volje da se donese taj zakon, zar mora da bude? Parlamentarna skupština BiH ima mehanizme da vodi dijalog, iako nema kompromisa. Takva stvar o kojoj nema kompromisa može samo otežati stvari u BiH”, ocenio je on.

Kada je reč o NATO integracijama BiH, Kalabuhov je ponovio da je to unutrašnja stvar svake zemlje, te da je nedavno pismo ambasade Rusije u BiH u vezi sa ovim pitanjem, pokušaj da se predstavi i druga strana.

“To nije bila pretnja, već reagovanje na talas publikacija u medijima BiH koji pokazuju samo pozitivne strane NATO-a, a mi smo hteli da pokažemo i drugu stranu”, kazao je on.

Kalabuhov je nedavno izjavio da je “NATO neprijatelj Rusije i da njegova zemlja mora reagovati na sve veće približavanje NATO-a granicama njegove države”.

“Mislimo da evropske integracije BiH ne moraju značiti da zemlja ne može imati veze sa Rusijom, koja ima interese i želi da razvija odnose sa BiH i Federacijom BiH, a ne samo sa Republikom Srpskom”, zaključio je Kalabuhov.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar