Rusija zavrnula gas Bosni posle ispada Komšića i Džaferovića

Rusija zavrnula gas Bosni posle ispada Komšića i Džaferovića

Ruski “Gasprom” obavestio je danas Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku gasa Bosni za 50 posto

Prema dokumentima koji su objavili mediji u Federaciji, jutros je potvrđena količina koja je tražena, da bi u 15.39 stiglo potvrđena manja količina za 50 posto.

Prema nezvaničnim informacijama Avaza, BiH preti opasnost da ostane bez ovog energenta.

Podsećamo, članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su preključe sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazi u poseti BiH.

Komšić je rekao da je ta odluka teško doneta i sa žaljenjem konstatovao da Lavrov, koji predstavlja Rusiju, ne poštuje državu BiH i njene institucije.

Lavrov istakao je da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa i naglasio da ta odluka nije doneta samostalno, već da je u pitanju “poruka spoljnih igrača”

“Političari koji su doneli tu odluku nisu samostalni , očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese spoljnih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na realizovanje uzajamno korisne saradnje. Sećam se da je Federika Mogerini rekla da je to zona interesa EU i da svi ostali uključujući Rusiju tamo nema šta da rade. To je filozofija koja je ukorenjena još od kolonijalnih vremena ali suprotstavljati se tom mentalitetu je neophodno”, rekao je Lavrov.

Agencije, Foto: Printscreen

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

  1. Комшића још саветује Чеда Ел-Ду-Пе Јовановић?

Ostavite komentar