Ruska ambasada u BiH: Šmit može pokazivati kartone samo u desetoj Bundesligi

Izvor:
Beta, Foto: Facebook/Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

Iz ambasade Rusije u BiH saopštili su da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nema legitimitet, jer njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN-a.

Iz ruske ambasade su Šmita nazvali “državljaninom Nemačke”, dodavši da “uglavnom izbegavaju da komentarišu izjave običnih gradjana, ali da je ponekad je teško ignorisati Šmita”.

“On kaže – Imenovan sam na isti način kao i moji prethodnici. Da li je gospodin Šmit ozbiljan? Svi njegovi prethodnici, uključujući i takozvani presedan Kristijana Švarca-Šilinga, dobili su odobrenje Saveta bezbednosti UN. Osim Kristijana Šmita. Svi njegovi prethodnici imenovani su za Visokog predstavnika konsenzusom članova upravnog odbora Saveta za sprovodjenje mira (PIK). Osim Kristijana Šmita”, naveli su u saopštenju.

Komentarišući tvrdnje da je pristup Rusije neopravdan, kako su naveli, znači “biti pod opojnim uticajem atmosfere u Bosni i Hercegovini”.

Iz ruske ambasade su Šmitovu terminologiju nazvali fudbalskom.

“Uostalom, svi razumeju da za sudjenje u premijer ligi, što je po nivou složenosti Bosna i Hercegovina, treba imati FIFA certifikat. U političkom jeziku to znači– imati saglasnost Saveta bezbednosti UN-a. Bez toga možete zviždati i pokazivati kartone samo u 10. Bundesligi”, ocenili su u saopštenju.

Još su naveli da je za „osobu koja sebe zamišlja kao Visokog predstavnika, radi poštovanja prema gradjanima BiH, bolje da sedeći u kafiću u Berlinu zamišlja da je Sarajevu, a ne obrnuto.

Šmit je funkciju Visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Incka 2. avgusta prošle godine.

Njegovo imenovanje u Savetu bezbednosti nije podržala Rusija.

Prema saznanjima Bete, Rusija i zapadne zemlje tada su postigle kompromis da Rusija podrži produženje mandata EUFOR-a u BiH do kraja ove godine, ali da neće podržati Šmitovo imenovanje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare