Šarović: Dodik nije ovlašten da govori u ime SDS-a

Izvor:
Beta

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nije ovlašten da govori u ime SDS, kada je reč o prisustvu sutrašnjoj sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

“Ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u vezi sa neučestvovanjem na sutrašnjem zasedanju Parlamentarne skupštine BiH, tako da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS, koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno”, istakao je Šarović.

On je ocenio da bi bilo “pametno da se o ovoj delikatnoj situaciji oko sutrašnjeg zasedanja razgovaralo u okviru parlamentarnih stranaka i klubova i tražilo zajedničko i najbolje rešenje, jer su na dnevnom redu plate za više od sedam hiljada državnih službenika i zaposlenih u zajedničkim institucijama, koje se isplaćuju iz budžeta BiH”.

Ako se ne nađe odgovarajuće rešenje, upozorio je predsednik SDS-a, mogu se naneti višestruke štete interesima Republike Srpske i njenim gradjanima.

“Rešenja koja se državnim službenicima i zaposlenicima posljednjih dana nude od pojedinaca, ali ne i institucija, su parcijalna i nedovoljno utemeljena”, zaključio je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Dodik je ranije izjavio da srpski poslanici neće prisustvovati sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koju je za sutra zakazao predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Dodik je rekao da đe tako ostati sve dok se ne stavi van snage zakon o zabrani negiranja genocida, koji je pred završetak svog mandata nametnuo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Predstavnički dom parlamenta BiH trebalo bi sutra da razmatra predlog budžeta institucija BiH, a Zvizdić je ranije će oko sedam hiljada zaposlenih u institucijama BiH iz Republike Srpske ostati bez plata ako do kraja septembra ne bude doneta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

Dodik je potom izjavio da će RS obezbediti sredstva za plate zaposlenima iz tog bh. entiteta zaposlenim u zajedničkim institucijama BiH, ne navodeći iz kojih izvora će taj novac biti obezbeđen.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar