22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Severna Makedonija nabavlja čitače otisaka prsta za izbore

Image by <a href="https://pixabay.com/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4733697">Dimitris Vetsikas</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4733697">Pixabay</a>

Izvor:
Beta

Državna izborna komisija Severne Makedonije potpisala je ugovor za nabavku terminala za čitanje otiska prsta, koji će biti korišćeni na izborima, izjavio je predsednik te komisije Aleksandar Daštevski.

On je u intervjuu za državnu agenciju MIA rekao da će se nemačka kompanija “Dermalog”, koja treba da nabavi terminale, brinuti i o njihovom održavanju u naredne četiri godine, odnosno naredna četiri izborna ciklusa.

Terminali, druga oprema i održavanje “finger print” terminala će, prema rečima Daštevskog, državu koštati oko 11 miliona evra.

Prvih 250 terminala za čitanje otisaka prstiju, koji će prvi put biti upotrebljeni na lokalanim izborima 17. oktobra, dodao je, u Severnu Makedoniju treba da stignu 25. avgusta.

Nemačka kompanija će nabaviti i održavati te terminale na predstojećim lokalanim izborima, zatim na predsedničkim, parlmentarnim i na narednim lokalnim izborima, rekao je Daštevski.

Parlamenet Severne Makedonije je početkom aprila ove godine usvojio izmene Izbornog zakona koji je omogućio glasanje uz otisak prsta.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: