Severna Makedonija postala punopravna članica NATO

Severna Makedonija postala punopravna članica NATO

Severna Makedonija je postala 30. članica NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom “prisustvovao” deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

“Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO”, rekao je Dimitrov onlajn izjavi.

Šef diplomatije Severne Makedonije je najavio da će u ponedeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sedištu NATO u Briselu i u komandi Saveznički snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

“Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video konferencijom”, rekao je Dimitrov.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

Severna Makedonija postala punopravna članica NATO
Image by DANIEL DIAZ from Pixabay

Stoltenberg: Severna Makedonija je sada deo NATO porodice

“Severna Makedonija je sada deo NATO porodice, porodice 30 nacija i skoro milijardu ljudi. Porodice čije je osnova izvesnost da, bez obzira pred kakvim se izazovom našli, zajedno smo jači i bezbedniji”, izjavio je tim povodom generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je izjavio da će ulazak u Severne Makedonije u NATO za ceo region “značiti više integracije, demokratskih reformi, trgovine, bezbednosti i stabilnosti.

Ulazak Severne Makedonije takođe ukazuje drugim zainteresovanim zemljama da vrata NATO ostaju otvorena za one zemlje koje žele i sposobne su da sprovedu neophodne reforme i dostignu visoke standarde NATO, kao i da preuzmu odgovornosti, kao i benefite koje pruža članstvo u NATO.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare