Šmit pozvao na procesuiranje Dodika; Tegetlija: Ovako radili samo sultani u srednjem veku

Izvor:
RTRS, Politički.rs, Foto ilustracija: Instagram/buducnostsrbijeav

Kristijan Šmit pozvao je na procesuiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako je naveo, “negiranja genocida u Srebrenici”.

Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube, Twitter

Iz OHR je saopšteno da je Šmit istakao da „nema mesta glorifikaciji ratnih zločina“.

“U vezi sa nedavnim izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Šmit je istakao da nema mesta glorifikovanju ratnih zločinaca i negiranju genocida u civilizovanom društvu. Samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve”, navodi se u saopštenju OHR, preneo je RTRS.

Savetnik predsednika Republike Srpske za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je da Kristijan Šmit, taman da je legalno izabran kao visoki predstavnik a nije, nego je neizbrani stranac, ne bi imao pravo na bilo koji način da se petlja u pravosudni sistem ili da sugeriše bilo kakvo postupanje pravosudnih institucija.
Milan Tegeltija, Foto: RTRS

– Današnji Šmitov poziv na procesuiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog negiranja genocida je otvoren protivustavan i antidejtonski akt – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da ovaj čin pokazuje da Šmit ne tretira BiH kao suverenu državu sa trodeobom vlasti, nego da je tretira kao vlastitu kolonijalnu upravnu jedinicu, u kojoj bi on da tuži, sudi i presuđuje.

– Ovo pokazuje da je BiH smejurija od države – ocenio je Tegeltija za Srnu.

On je podsetio da su ovako nešto radili samo sultani u srednjem veku, a da danas čak nijedan evropski kralj na ovako nešto nema pravo, niti bi to ikad uradio, Prenosi RTRS.

– Vrijeme je da Šmit počne da se ponaša kao strani državljanin koji poštuje ustavni poredak države u kojoj je gost, a da se i institucionalno OHR, kao prevaziđena institucija, zatvori jer postaje opasna po demokratiju u BiH – zaključio je Tegeltija.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare