Sve srpske parlamentarne stranke u RS: “Odluke Visokog predstavnika ništavne i neprihvatljive, odbacuju se”

Izvor:
Beta

Lideri političkih stranaka iz Republike Srpske danas su zvanično objavili zaključke povodom odluke Visokog predstavnika Valentina Incka koje su doneli u ponedeljak na zajedničkom sastanku.

U zaključcima, koja su potpisali predsednici svih srpskih parlamentarnih stranaka, odbacuju se nametnute odluke Visokog predstavnika Valentina Incka, za koje se navodi da su “neprihvatljive i ništavne”.

Iako je posle sastanka u ponedeljak predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović izjavio da lideri stranaka iz RS odbacuju dalju saradnju s Visokim predstavnikom, u danas saopštenim zaključcima nema te odredbe.

Isto tako, korigovali su i prvobitni stav da uopšte neće učestvovati u radu institucija BiH dok se sporni zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina ne povuče.

“Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsedništvo, Savet ministara i Parlamentarna skupština BiH), osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske, sve dok se ne razreši pitanje nametnutog zakona”, navodi se u zaključcima.

Takođe je navedeno da se “odbacuje svako nametanje odluka u BiH” a naglašava se da novi Visoki predstavnik (Kristijan Šmit) “nije legalno izabran u skladu sa predviđenim procedurama”.

Dodaje se da će druge zajedničke aktivnosti biti razmatrane i usaglašene u narednom periodu.

U Banjaluci je u toku posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, zakazana na predlog političkih partija iz RS kao odgovor na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Sednica je zatvorena za javnost, a na dnevnom redu su samo dve tačke.

Prva je Predlog zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika kojom je donet zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Druga tačka je Predlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se predviđa zatvorka kazna i do 15 godina zatvora za one koji Republiku Srpsku budu nazivali genocidnom ili agresorskom tvorevinom, a njene njene narode genocidnim ili agresorskim.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare