19/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Tomašević nadmoćno pobedio Škoru, on je novi gradonačelnik Zagreba

Foto: Pixabay, Printscreen/ YouTube, N1

U Hrvatskoj je održan drugi krug lokalnih izbora, a novi gradonačelnik Zagreba biće Tomislav Tomašević, koji je osvojio 93.330 glasova više u odnosu na protivkandidata Miroslava Škora. Na osnovu obrađenih 100 odsto biračkih mesta, Tomašević je osvojio – 199.630 glasova, a Škoro – Škoro – 106.300 glasova. Tomašević je iz zeleno-leve koalicije „Možemo“, dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar. U Splitu, prema prvim rezultatima izbora, pobedio je kandidat Centra Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović iz SDP, a u Osijeku Ivan Radić iz HDZ-a.

Najzanimljivije je danas bilo u Zagrebu koji dobija novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića.

Do 21. 40 sati DIP je obradio 100 odsto biračkih mesta na osnovu kojih je Tomašević  je osvojio 199.630 glasova, a Škoro – 106.300 glasova.

“Hvala, Zagrebe”, rekao je Tomašević posle proglašavanja pobede. „Hvala na poverenju, nadi, istrajnosti da je prava promena moguća, na jasnom mandatu za pravu promenu. Hvala što ste verovali u mene, sebe i sve nas“, dodao je.

“Daćemo sve od sebe da to poverenje opravdamo. Hvala i onima koji nam nisu dali glas jer ćemo dati sve od sebe da u idućem razdoblju dobijemo i vaše odobravane u smislu boljeg upravljanja gradom i boljeg kvaliteta života”, rekao je.

Istakao je i da su poslednji dani kampanje bili su izazovni.

„Neću ponavljati laži kojima smo bili izloženi. Borim se čitav život za ovaj grad, protiv štetnih odluka onih koji ga sistematski zanemaruju i koriste kao bankomat. Moja kampanja za Zagreb počela je kad sam imao 16 godina, a da to nisam znao, kad sam se borio protiv otrovnog otpada. 23 godina kasnije evo nas zajedno s najboljim timom s kojim već godinama delm borbu za pravednije, solidarnije i tolerantnije društvo“, poručio je.

Ovim rezultatom Tomašević je nadmašio i najdugovečnijeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Podsetimo, Bandić je najbolji rezultat ostvario na lokalnim izborima 2013. godine. Tada je osvojio ukupno 170.798 glasova, a Tomašević je s više od 190.000 osvojenih glasova taj rezultat već nadmašio.

Tomašević je i pre drugog kruga važio za favorita. On je kandidat zeleno-leve koalicije „Možemo“, dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu. Aktivizmom se počeo baviti kao srednjoškolac kada se priključio Zelenoj akciji.

Zagrepčani su Tomaševiću, žestokom kritičaru klijentelističke i po mnogima koruptivne Bandićeve vladavine honorirali dugogodišnji aktivizam na gradskim ulicama.

Kao ekološki aktivista učestvovao je na brojnim protestima u Zagrebu – protiv uništavanja fabrike Kamensko, izgradnje štetne spalionice otpada, privatizacije zagrebačke Čistoće, a posebno je upamćen kao jedan od vođa borbe za očuvanje Varšavske ulice kao pešačke zone i javnog prostora u centru Zagreba.

Kao kandidat zeleno-leve koalicije ulazi u Gradsku skupštinu 2017, a tri godine kasnije postaje poslanik u Hrvatskom saboru.

Lista zeleno-leve koalicije u prvom krugu lokalnih izbora pre dve sedmice osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštini, 23 od 47. Očekuje se koalicija sa Socijaldemoktratskom partijom, koja je osvojila pet mandata, s kojom će imati komotnu većinu u zagrebačkoj skupštini.

Tomašević je rođen 1982. u Zagrebu. Završio je Fakultet političkih nauka, a magistrirao 2013. na Kembridžu na području životne sredine, društva i razvoja.

Protivkandidat mu je bio lider desnog Domovinskog pokreta, pevač i preduzetnik Miroslav Škoro (59).

Škoro je posle poraza čestitao Tomaševiću.

“Za 15 meseci to dete je postalo samostalno, zna trčati i igrati se, ima oko 160 podružnica, preko 12.000 članova i, evo, večeras je to dete pokazalo da mu se može čestitati. U tom drugom krugu ostvarili smo svoje ciljeve i možemo reći da imamo preko 400 većnika, da je Ivan Penava ostao gradonačelnik Vukovara. Moramo se boriti i kada nije izgledno da ćemo pobediti. Mi smo stranka koja je mlada, koja ima svoj put …Mi nismo kompromitovani”, rekao je Škoro, pa čestitao Tomaševiću na pobedi i pozvao sve na aplauz Tomaševiću.

“U ovoj utakmici nije bilo lako izdržati sve što se izdogađalo u javnom prostoru, ali mi kao demohrišćani i konzervativci smo spremni za dalju bitku. Poručujem svima da ćemo nastaviti boriti se s nekim anomalijama koje smo uočili, a to je da i dalje razotkrivamo delovanje pojedinih civilnih udruženja”, rekao je.

Novog gradonačelnika dobio je i Split, jer se dosadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije ponovo kandidovao.

U Splitu, prema prvim rezultatima izbora, kandidat Centra Ivica Puljak osvojio je 7.768 glasova, a Vice Mihanović iz HDZ-a 4.730.

I Rijeka i Osijek dobili su nove gradonačelnike.

U Rijeci su u drugi krug ušli kandidat Marko Filipović iz SDP i kandidat grupe građana Davor Štimac.  DIP je objavio rezultate izbora prema kojima u Rijeci vodi Marko Filipović koji je do sada osvojio 8.966 glasova. Davor Štimac do sada je osvojio 7.292 glasova.

“Nije me strah, prednost je očita, kako u izlaznim anketama, tako u biračkim mestima, na 70% obrađenih mesta ta prednost je na nivou izlaznih anketa. Vrlo smo blizu pobedi, ja i moj tim”, kazao je Filipović za N1 i dodao:

“Naravno, tim koji se okupio kako za Gradsko veće, 16 kolega, u prvom krugu dobili smo malo više od 30 odsto poverenja i to se ponovilo u drugom krugu.”

DIP je objavio i rezultate izbora u Osijeku prema kojima je Ivan Radić  iz HDZ osvojio 15.526 glasova, a Berislav Mlinarević iza kojeg stoje Domovinski pokret i Most  9.241 glasova.

“Sretni smo, ali nema mesta euforiji. Krećemo raditi čim krene primopredaja”, poručio je Radić iz Osijeka.

“Grad Osijek treba krenuti napred, odmah nakon predaje dužnosti ću raditi na tome”, rekao je Radić nakon objave izlaznih anketa.

Radić će, u slučaju pobede, postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka.

Ko je zadovoljan, a ko krivi medije…

Kandidat za zamenika gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet (Možemo! i partneri) ocenio je da je teško da se prednost koju imaju po izlaznim anketama može preokrenuti u korist protivkandidata Miroslava Škore do kraja večeri.

“Mislim da su građani nakon 20 godina upravljanja gradom poručili da im je dosta, ali isto tako da su se u drugom krugu kampanje odlučili za konstruktivno i pozitivno”, dodao je Korlaet za Hinu.

Sandra Benčić iz koalicije „Možemo“ rekla je promene u Zagrebu označavaju prekretnicu. “Što se tiče rezultata, dvotrećinska je pobeda, o čemu pričati, mislim da niko nije imao ovako visoki postotak. To će se još menjati. Škoro će zbog huškačke kampanje ostati na niskom postotku. Da su vodili pozitivniju kampanju, uverena sam da bi dobili više. Građani imaju različite političke preferencije, oni nisu uspeli da mobilišu ni desno glasačko telo, ostali su na margini radikalno desnog, s huškačkom kampanjom difamacije kakvu smo viđali u slučaju Trampa i Vučića. Građani su ovom podrškom nama rekli ‘da’ modelu promene”, rekla je.

Igor Peternel iz štaba Miroslava Škore rekao je da “na izlazne ankete češće izlaze levo-liberalni birači, rezultat će na kraju biti bolji za Škoru”.

“Ako budu ovakvi rezultati, onda ćemo čestitati. To je otprilike što sam i očekivao od izlaznih anketa. Domovinski pokret se profilisao kao brana naletu ultralevice na sve institucije grada Zagreba. Vidim da ćemo postići rezultat. Govorili smo o stvarima za koje smo smatrali da su bitne. Neki mediji su to ocenili prljavom kampanjom, ja bih pre rekao da je bila edukativna. Međutim, cela atmosfera u poslednjih godinu dana išla je u prilog gospodina Tomaševića, a znate onu staru kad se izbori dobro pripreme, onda se ne trebaju ni održati”, rekao je Peternel.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: