Tužilaštvo BiH traži da se Dodiku zabrani da bude predsednik, Dodik ponovo najavljuje proglašenje nezavisnosti Srpske ako Šmit nametne zakon o državnoj imovini

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen/ TV Prva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametne zakon koji se odnosi na državnu imovinu.

“Odbacujemo odluke Suda BiH, odbacujemo odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, odbijamo da se nametne zakon o državnoj imovini i, ako se to desi, mi ćemo odmah proglasiti nezavisnost RS”, rekao je Dodik posle sastanka sa predstavnicima institucija RS i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da se “potpuno odbacuje optužnica koja je potvrđena protiv predsednika RS i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, kao politički montirana”.

Dodik je naveo da su Tužilaštvo i Sud BiH nametnute institucije, koje deluju protiv RS i protiv ljudi iz ovog. bh. entiteta.

“Republika Srpska je sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav”, rekao je on na konferenicji za novinare.

Predsednik RS je dalje naveo da je na sastanku zaključeno da je “politički nekorisno” da se odžavaju sastanci sa osobljem američke i britanske ambasade u BiH, kao i Kristijanon Šmitom, koga vlast u RS ne priznaje za visokog predstavnika.

“Zaključili smo da Narodna skupština RS odbaci sve zakone koje bi nametnuo Šmit, a da se od Ustavnog suda BiH zatraži da preispita sve odluke koje su ikada nametnuli visoki predstavnici”, naveo je Dodik.

Dodao je da će RS jačati svoju bezbednost, ocenivši da je ovaj bh. entitet ekonomski i finansijski stabilan, kao i da su u budžetu obezbeđena sredstva za predstavnike RS zaposlene u državnim institucijama ako se i kada povuku iz njih.

“O svemu ovome ćemo da obavestimo EU, UN i ’zemlje prijatelje RS’”, kazao je predsednik RS.

Dodik je istakao da RS “neće dopustiti da po njoj vršlja Šmit”, da mu se neće dopustiti da uđe u zvanične institucije RS i da entitetska policija ima mere za to.

“Ne pristajemo da Šmit ubuduće obaveštava MUP RS o svom dolasku u RS niti će ga policija RS više štititi. Ako čujemo da se nešto dešava, da je ugrožen, mi ćemo ga zaštiti, kao što bi zaštitili i svakog drugog turistu”, kazao je Dodik, ocenivši da je najbolje da Šmit više i ne pokušava da dođe u RS.

Prema njegovim rečima, Šmit želi da nanese štetu RS, da je “rasturi” i nametne “neke štetne odluke” po ovaj bh. entitet.

Govoreći o daljim političkim koracima na nivou BiH, Dodik je naglasio da predstavnici RS neće učestvovati u odlučivanju o usvajanju zakona iz bilo koje oblasti, sve dok na Savet ministara BiH ne dođe Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Precizirao je da to podrazumeva usvajanje Zakona u Ustavnom sudu BiH, kojim bi se iz tog suda izbacile sudije stranci i bio promenjen pravilnik o radu tog suda.

Što se tiče Zakona o Sudu BiH, on je naveo da će ga predstavnici RS podržati samo ako sedište Apelacionog veća tog suda bude u Banjaluci.

Naveo je da je vladajuća koalicija u RS traži i promene Izbornog zakona BiH, smenu sadašnjeg sastava Centralne izborne komisije BiH, kao i usvajanje novog Izbornog zakona RS, prema kojem bi se u RS provodili izbori za sve nivoe, osim za člana Predsedništva BiH i Predstavnički dom BiH, što bi jedino bilo u nadležnosti CIK BIH.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da optužnica protiv Dodika “nije pravna, jer se ne zasniva na aktima koji se zasnivaju na legitimitetu”, već na osnovu izmena zakona koje je nametnuo Šmit, koji nije legalno izabran za visokog predstavnika.

On je optužio predstavnike “nekoliko ambasada” i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da funkcionišu na principu “narko kartela”.

“Oni sednu i dogovore neke odluke koje se sprovode. Problem je što njihove odluke sprovode nelegalne formacije. U BiH ta vrsta kartela pokušava instrumentalizovati sud, tužilaštvo, službenike, ali to jer kartel politika, koja se ne zasniva na pravnikm aktima”, kazao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, ta politika je nesprovodiva u RS.

Sastanku su, osim Dodika i Stevandića, prisustvovali i premijer RS Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić i prededavajuća Veća naroda RS, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja.

U međuvremenu je danas u medijima objavljena optužnica Tužilaštva BiH protiv predsednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića sa predlogom da im se zabrani obavljanje dužnosti na deset godina.
Printscreen

“Osumnjičenima da se izrekne mera zabrane obavljanja funkcija i to osumnjičenom Miloradu Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsednika Republike Srpske, a osumnjičenom Milošu Lukiću prestanak obavljanja funkcije direktora Javne ustanove Službeni glasnik Republike Srpske u trajanju od deset godina”, navedeno je u predlogu koji je Tužilaštvo BiH poslalo Sudu BiH, a objavio N1 Sarajevo.

Goran Bubić, Dodikov advokat, izjavio je da će “sve proučiti tek večeras, po povratku sa službenog puta”, dodavši da će Dodikov pravni tim u svakom slučaju uložiti prigovor.
Sud BiH je u ponedeljak, 11. septembra, potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, koji se terete za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare