U Federaciji proslava Dana nezavisnosti BiH, u RS uobičajni radni dan

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH), kao i prethodnih godina, danas se obeležava samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj to uobičajeni radni dan.

U Federaciji BiH obeležavaju 1. mart 1992. godine, kada je većina Bošnjaka i Hrvata na referendumu glasala za “suverenu i nezavisnu BiH”.

Taj referendum su većinski bojkotovali Srbi u BiH, koji su prethodno, krajem oktobra 1991. godine održali prlebiscit o ostanku BiH u sastavu tadašnje SFRJ.

Na Baščaršiji, kod stare pravoslavne crkve, 1. marta pucano je na srpske svatove i ubijen je Nikola Gardović, a srpski predstavnici ubistvo srpskog svata smatraju jednim od okidača početka rata u BiH.
U Sarajevu je danas nizom manifestacija počelo obeležavanje Dana nezavisnosti BiH.

Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, spomenik ubijenoj deci Sarajeva i kod Večne vatre položeni su venci i cveće.

Dan nezavisnosti svim gradjanima čestitao je Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, kao što smo je i ranije”, naveo je Komšić.

Čestitku je uputio i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, navodeći da onima, koji “u miru političkim sredstvima pokušavaju realizovati ono što ni u ratu nisu”, poručuje da se “kane ćorava posla”.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je gradjanima BiH “30 godina slobode”.

“Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i jednu državu. Odbranili smo slobodu i odbranićemo je. Uprkos političkim problemima koje imamo, BiH jeste stabilna i sigurna zemlja”, kazao je Izetbegović.

Govoreči o dešavanjima u Ukrajini, rekao je da će to “probuditi Evropu”.

“Evropa se brani u Ukrajini, na izvestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini i mislim da će to biti u redu”, rekao je Izetbegović.

Još je kazao da “Ukrajinci imaju hrabre vodje, spremne da ostave život onako kako su to bili ljudi u Sarajevu da polože živote braneći slobodu”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare