U parlamentu RS pao Dodikov veto na odluke Predsedništva BiH

Izvor:
Beta

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila veto srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na odluke Predsedništva BiH donete 18. oktobra.

Nije podržan veto na odluke koje se odnose na otvaranje ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, o otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci i odluke o davanju agremana ambasadorima Belorusije i Dominikanske Republike za BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila da je po interese Republike Srpske veoma štetna Odluka o prihvatanju Sporazuma Saveta ministara i vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, za koji su na poslednjoj sednici Predsedništva glasali članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Na posebnoj sednici nije potvrdjena povreda vitalnog interesa Republike Srpske ni po pitanju Odluke o pokretanju postupka za vodjenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma Saveta ministara i vlade Pakistana o saradnji u borbi protiv medjunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Poslanici su odlučili da po interese Srpske nije štetna ni Odluka o pokretanju postupka za vodjenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbednosnoj saradnji Saveta ministara i vlade Turske.

Parlament RS nije podržao ni Dodikov veto na odluku za pokretanje postupka za vodjenje pregovora radi zaključivanja Ugovora BiH i Hrvatske o dopunama ugovora o graničnim prelazima.

Nije potvrdjena povreda vitalnog interesa RS ni u vezi sa odlukom o pokretanju postupka za vodjenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o posudbi Austrije i BiH, kao i u Odluci o davanju odobrenja za potpisivanje Zajedničke izjave država naslednica bivše SFRЈ o implementaciji projekta digitalizacije arhivske gradje bivše SFRЈ.

Da bi Dodikov veto na odluke Predsedništva BiH bio potvrdjen u Narodnoj skupštini RS trebalo je da ima podršku dvotrećinske većine, odnosno 56 poslanika, što se danas nije desilo.

Za Dodikov veto glasala su 54 poslanika.

On je na početku posebne sednice pozvao poslanike da selektivno glasaju, odnosno da ulože vitalni nacionalni interes na one odluke koje predstavnici Republike Srpske smatraju štetnim po taj bh entitet, ali da puste odluke koje su u interesu RS, poput otvaranja kancelarije konzulata Rusije u Banjaluci i davanja agremana za ambasadore Dominikanske Republike, Belorusije i Azerbejdžana.

Pre glasanja, sednicu su napustili poslanici opozicionih stranaka, Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), sa kojima je tokom zasedanja Dodik u više navrata dolazio u verbalni sukob.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar