U RS počelo potpisivanje peticije protiv Inckove odluke

U Banjaluci, Bijeljini i Doboju juče je počelo potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka odluka o dopuni Krivičnog zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Peticiju je pokrenuo i prvi potpisao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodikov savetnik Radovan Kovačević koji je juče u Banjaluci javno potpisao peticiju kaže da Republika Srpska neće pristati na to da se jedino srpskom narodu u celom svetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, prenosi RTRS.

„Poštujemo sve žrtve drugih konstitutivnih naroda, ali ne možemo pristati na kvalifikaciju genocida i ne možemo pristati da bilo ko, bilo kakvim političkim manipulacijama, srpski narod, koji je vekovima toliko stradao za slobodu i ne samo svoju već i slobodu drugih naroda koji sa nama žive, danas bude jedini narod u Evropi koji će biti okarakterisan kao genocidan“, istakao je Kovačević.

Svi građani RS pozvani su da, ako žele, u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mesnim zajednicama potpišu peticiju o neprihvatanju nametanja zakona odlazećeg visokog predstavnika, a oni koji su se danas odazvali saglasni su u stavu da je reč o novom napadu na Republiku Srpsku.

Podsećamo, Valentin Incko je osam dana pre odlaska sa funkcije upotrebio bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranuje negiranje genocida. Kazna za kršenje tog zakona je od šest meseci do pet godina.

„Kazniće se i onaj ko javno učini dostupnim ili distribuira letke, slike i druge materijale, kaznom od najmanje jedne godine zatvora. Takođe, ko dodeli priznanje osobi koja je osuđena za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt, ulicu, park, trg i slično po osuđenoj osobi kazniće se zatvorom od namanje tri godine“, stoji u Inckovoj odluci,

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar