U Severnoj Makedoniji danas drugi krug lokalnih izbora

Izvor:
Beta

U Severnoj Makedoniji danas se održava drugi krug lokalnih izbora na kojima se biraju gradonačelnici u 440 pštine i Grada Skoplja.

Glasaće se na 2.481 biračkom mestu, pravo glasa ima 1.353.990 birača. Izborma mesta se otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 19.00.

U Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Severne Makedonije očekuju da danas neće, kao u prvom krugu, biti gužvi zbog upotrebe čitača otisaka za prst, kojim se u ovom izbornim ciklusu prvi put identifikuju glasači.

Meštani dve ruralne opštine na zapadu zemlje, Mavrovo Rostuše i Centar Župa, neće imati priliku da izaberu gradonačelnika zato što u prvom krugu nije ispunili izborni cenzus, pa će u tim mestima izbori biti ponovljeni.

U prvom krugu lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji, 17. oktobra, izabrani su odbornici svih 80 opština i Gradu Skoplju i gradonačelnici u 34 opštine.

Najviše gradonačelnika je dobio opozicioni VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog – 22, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je deo vladajuće koalicije sa na centralnom novou sa SDSM.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar