U Severnoj Makedoniji treća doza za sve građane bez obzira na godine

Izvor:
Beta

Treću ili buster dozu antikovid vakcine u Severnoj Makedoniji moći će da prime svi gradjani bez obzira na uzrast, najavili su juče ministar zdravlja Venko Filipče i predsednica Komitet za imunizaciju Aleksandra Grozdanova.

Filipče je rekao da će, prema novoj preporuci Komiteta za imunizaciju, treću dozu, osim starijih od 60 godina, moći da dobije i bilo koji drugi gradjanin bez obrasti na uzrast, bez obzira da li ima ili nema hroničnu bolest, a u značajnom je riziku da iz nekog razloga oboli od kovida 19.

Prema njegovim rečima, tom preporukom zdravstvene vlasti praktično slede preporuke nekih drugih evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednica Komoteta za imunizaciju Severne Makedonije je objasnila da se novom prepurukom treća doza vakcine prepuručuje da prime svi kod kojih postoji rizik da dobiju kovid 19 zbog njihovog radnog mesta, zbog čestih privatnih kontakata, ili kontakata na random mestu i slično.

Grozdanova je podsetila da je pre desetak dana taj komitet preporučio treću ili buster dozi za tri kategorije gradjna – starije od 60 godina, za sve zdravstvene radnike, hronične bolesnike, najčešće imunokompromitovane.

“Naša inicijalna prepuruka za buster dozu (za sve gradjane) je data zbog toga da se zapštitimo od delta soja i jer se efikasnost dela vakcina smanuje šest meseci nakon vakcinacije”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja, dodajući da je preporuka da to bude “fajzer” vakcina doneta na osnovu medjunarodnih studija i iskustva drugih zemmalja.

Filipče je istakao da sve analize dokazuju efikansnost vakcinacije protiv kovida, precizirajući da su nevakcinisani oko 77 procenata novodijagnostikovanih i 79 procenata hospitalizovanih.

Kako je ocenio, sutuacija sa pandemijom kovida je sada “prilično stabilna”, odnosno broj novih dnevno dijagnostikovanih je poslednjih dana skoro identičan, a broj hospitalizovanih se smanjuje.

“Situacija je prilično stabilna. Ima jedan plato, kontinuirano više dana je skoro identičan broj novodijagnostikovanih, izmedju 450 i 500, ali broj hospitalizivanih pacijenata se smanjuje. Danas ukupno ima око 580”, rekao je Filipče.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je napomenuo da na rapolaganju ima sasvim dovoljan broj vakcina i naveo da je do sada 47 odsto procenata punoletne populacije primilo najmanje jednu dozu.

“Ukupno je vakcinisano 789.000 gradjana, od kojih je 734.000 revakcinisano”, precizirao je Filipče.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar