Ustavni sud: “Za dom spremni” ustaški pozdrav NDH, nije u skladu sa Ustavom

Ustavni sud: “Za dom spremni” ustaški pozdrav NDH, nije u skladu sa Ustavom

Pozdrav “Za dom spremni” je ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom, saopštio je Ustavni sud Hrvatske.

Povodom nedavne odluke Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič “Za dom spremni” na početku pesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj, Ustavni sud je na pitanja medija saopštio da ne komentariše odluke i rešenja sudova van postupaka iz njegove, Ustavom propisane nadležnosti.

“Na osnovu Ustava Republike Hrvatske sudska vlast je samostalna i nezavisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava, kao i na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku”, navodi se u saopštenju koje prenosi index.hr.

Ustavni sud: "Za dom spremni" ustaški pozdrav NDH, nije u skladu sa Ustavom
Image by Arvid Olson from Pixabay

Ustavni sud garantuje poštovanje i primenu Ustava i svoje delovanje zasniva na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

“Svoje pravne stavove i ocene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rešenjima i izveštajim koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stava da je reč o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, navedeno je u saopštenju.

Fonet

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare