Više od 20.000 građana na skupu „Sloboda“ u Banjaluci

Izvor:
Sputnjik, Politički.rs, Beta, Foto: RTRS

Više od 20.000 građana prisustvovalo je narodnom skupu „Sloboda“ koji je održan na Trgu Krajine u Banjaluci.

Skup je organizovala Boračka organizacija Republike Srpske s ciljem očuvanja odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kom slučaju ne smeju biti derogirane, jer su u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, prenosi Sputnjik na svom Telegram kanalu.

Pored Banjalučana, na Trgu Krajine su autobusima stigle i grupe građana iz drugih gradova.

Foto: RTRS

Skup je počeo intoniranjem himni RS i Srbije, a građani su držali zastave Republike Srpske i zastavice na kojima piše “Sloboda”, prenosi Beta.

Na transparentima je pisalo: “Grad Laktaši, Slatina voli Republiku Srpsku – Čuvajte nas”, “Grad Doboj Sloboda”, a jedan od učesnika mitinga nosio je i transparent sa slikom ratnog komandanta Vojske RS i haškog presuđenika Ratka Mladića u uniformi i ispod koje je pisalo “Srpski heroj”.

Na mitingu su bili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, lideri stranaka vladajuće koalicije.

Govornici su osudili odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS, kao i sanckije koje je Velika Britanija uvela Dodiku i Željki Cvijanović.

Pozvali su i na očuvanje Dejtonskog sporazuma i autonomnost RS, a uputili su poziv svim političkim stranakama RS na “slogu, jedinstvo i sabornost”.

Govornici iz boračkih organizacija istakli su da treba “reći ‘Ne!’ lažnim predstavnicima medjunarodne zajednice”.

“Ne prihvatamo unitarnu BiH po volji jednog naroda, ne damo imovinu, branimo svaki pedalj naše otadžbine!”, rekao je predsednik Odbora ratnih vojnih invalida Marko Milošević.

Slobodan Brdar iz Prijedora odbacio je, kako je kazao, napade na Republiku Srpsku, posebno na Narodnu skupštinu RS i Milorada Dodika, kome se, kako je naveo, preti smrću.

“Osudjujemo sankcije starih srbomrzaca Dodiku i Cvijanovićevoj i dajemo im podršku, kao i premijeru Viškoviću”, kazao je Brdar.

Na ulicama Banjaluke rasporedjene su jake policijske snage, a na krovovima zgrada oko Trga Krajine snajperisti.

Skup su nadgledale snage EUFOR-a.

Povod ovog velikog narodnog okupljanja je poslednja odluka Kristijana Šmita koji pokušava da ospori imovinu Republike Srpske.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar