Vukanović i Trivić najavili protest opozicije 2. oktobra zbog gušenja slobode medija (VIDEO)

Izvor:
Beta, Politički.rs

Opozicioni poslanici u Skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i Nebojša Vukanović izjavili su da su spremni i odlučni da protestima i narodnim buntom ne dozvole vlasti da guši slobodu medija i uskraćuje pravo na slobodu govora.

Vukanović je u u svojoj vido poruci pod naslovom “Odbranimo slobodu govora i BN TV od tiranije i nasilja” najavio proteste opozicije 2. oktobra, dan nakon što je na predajnicima širom RS biti isključen analogni signal bijeljinske BN televizije, zbog procesa digitalizacije u BiH.

Vukanović je naveo da će protesti biti “protiv jednoumlja i tiranije”, kao i podrška slobodi govora, koja je zagarantovana Ustavom RS.

Trivić je ocenila da već dugo na političkoj sceni jedna politička struktura želi da nametne jednoumlje kao model ponašanja, a sada to čine udarom na privatnu televizijsku kuću samo zato što im se ne sviđa uredjivačka politika.

“Ovo ne bi bio prvi put da protestima teramo vlast da odustane od suludih ideja, a sve u skladu sa Ustavom Srpske, koji predvidja javni protest kao vid izražavanja stava naroda protiv organa vlasti”, navela je Trivić na svom Fejsbuk profilu i dodala da su ona i Vukanović, kao odgovorni političari, spremni da predvode te mirne proteste.

Prema njenim rečima, narod “postaje talac jednog čoveka, koji ne može da istrpi kritike i činjenicu da narod ima pravo da čuje i drugu stranu priče od one koja mu se servira iz zarobljenih institucija i zarobljenog javnog RTV sistema Republike Srpske”.

Foto: Facebook/ Jelena Trivic

Dodala je da “svi dobro znaju koje je na čelu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i iz kojeg kabineta je došao na mesto direktora RTRS, a odatle na čelo RAK-a”.

Direktor RAK-a je Draško Milinović, koji je pre nego što je postao direktor RTRS, bio u kabinetu Milorada Dodika, u vreme kada je Dodik bio predsednik Repubike Srpske.

Po nalogu RAK BiH, a na osnovu zahteva Hrvatske zbog uvodjenja 5G pristupne mreže, do kraja godine biće ugašen analogni signal 26 javnih i komercijalnih televizija sa 171 predajnika širom BiH.

BN televizija je zatražila od RTRS-a da bude uključena u MUX A sistem na Kozari, ali njihov zahtev nije prihvaćen.

Za sada su za ulazak u MUX A na Kozari (jedan od tri MUX-a: Sarajevo, Banjaluka i Mostar) dobila tri javna servisa – BHRT, RTRS i FTV, kao i dve komeracijalne televizije – banjalučka Alternativna televizija (ATV) i prnjavorska K3 televizija, i to u HD rezoluciji.

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” pozvao je RAK BiH da preispita svoju odluku i dosadašnji tok gašenja 171 analognog predajnika u BiH.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare