Zaev: Balkan je nova nada Evrope

Izvor:
Beta

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, ocenio je danas u Ohridu da je “Balkan nova nada Evrope” i da je pokazao da probleme može da rešava dijalogom.

“Balkan može, Balkan isporučuje, Balkan je nova nada Evrope. Balkan je Evropa. Mi to možemo slobodno da kažemo s punim pravom na osnovu iskustva s putem do Prespe i dogovora s Grčkom. Mi smo Evropa više od bilo koga”, ocenio je premijer Severne Makedonije na zvaničnom otvaranju Prve međunarodne konferencije na “Prespa forumu za dijalog”.

U tom dvodnevnom skupu, koji je jutros počeo panel-diskusijama, učestvuju visoki predstavnici Evrope, SAD i regiona, a cilj konferencije je da se podstaknu integracija Zapadnog Balkana u EU i jačanje odnosa sa SAD.

U radu “Prespa foruma” učestvuje i bivši grčki premijer Aleksis Cipras koji je sa Zaevom 2018. godine postogao Prespanski sporazum o rešavanju višedencenijsog spora Skoplja i Atine oko naziva Makedonija, koji je opterećivao odnose tih dveju susednih zemalja.

Zaev je istakao da je Sporazumom iz Prespe “svetu ponuđen jedan novi Balkan, evropsk”i, koji “pokazuje nameru i sposobnost da bude slobodan, povezan, jednako vredan i jednako važan deo naprednog sveta”.

“U vreme velikih globalnih i ideoloških prekretnica, radikalizacije i neizvesnosti, mi smo postali rešenja za mir. Uneli smo nadu. Nema nešto veće što bi jedan lider voleo da ostavi iza sebe, za svoju zemlju”, rekao je on.

Zaev je kao neprocenjiv ocenio trenutak kada je zajedno s Ciprasom 17. Juna 2018. u Prespi “svim narodima saopštio dobru vest” da je postignut sporazum o rešavanju sprora Skoplja i Atine, na osnovu kojeg je njegova zemlja prihvatila novi naziv: “Severna Makedonija”.

“Danas sakupljamo plodove rešenja tog spora, kompletirana je naša lična karta u UN, odnosi s Grčkom su izuzetno dobri, ozbiljno je poboljšana bilaterlana saradnja, poslovna saradnja i investicije su u porastu, a već imamo i odluku o zajedničkom ulaganju u gasovodne projekte kao što je Aleksandrupolis” – od te grčke luke ka unutrašnjosti Balkana, rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je rekao da Sporazum iz Prespe označio kraj jedne ere i početak novog poglavlja, kako za dve susedne države, tako i za širi region.

“Kada je saradnja konstruktivna i u dobroj volji, mir se pojavljuje nekim prirodnim sledom. Svet je prihvatio da i sa Balkana može da dodje uspešna priča koja treba i može da ima ‘domino-efekat’ i na druga otvorena pitanja u regionu, preko nene temljene vrednosti, a to je da je rešenje moguće kad se ima jasna volja. I ja i Aleksis (Cipras) smo bili potpuno svesni da rizikujemo naše političke karijere. Izabrali smo da kao trag iza nas ostavimo rešenje. Takav pristup treba da se ima i prema svim aktuelnim i budućim izazovima”, rekao je Zaev.

“Prespa forum” koji se u Ohridu i Oteševu na Prepanskom jezeru održava na trogodišnjicu potpisivanja Sporazuma iz Prespe, dosad je najveći skup organizovan u Severnoj Makedoniji. Učestvuju premijeri i šefovi država Zapadnog Balkana, više do 20 ministara, predstavnici multilateralnih organizacija, regionalnih inicijativa, predstavnic EU i SAD, medju kojima i američke diplomate Filip Riker i Metju Palmer, a konferenciju pokriva 100 domaćih i stranih novinara.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare