Zaev: Potpisali smo dogovor da bi postali braća, ali je Bugarska rešila da nam bude otac

Zaev: Potpisali smo dogovor da bi postali braća, ali je Bugarska rešila da nam bude otac

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da za njegovu zemlju ne postoji “plan B”, osim punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

“Nema plan B za Republiku Severnu Makedoniju. Sve drugo je bajpasiranje. Ne smemo ni da gajimo nadu za neko bajpas rešenje” rekao je Zaev u intervjuu makedonskoj televiziji Kanal 5.

Zaev je izrazio uverenje da su razlog za bugarski veto predsojeći izbori u toj zemlji (u martu naredne godine) i dodao da očekuje i da njegova vlada radi sve da se ubrzaju pregovori sa Sofijom i da Severna Makedonija što pre počne pregovore sa EU.

“Mislim da su glavni razlog izbori. Pusti izbori. Mi političari, i tu ne mislim samo na Bugarsku, već bilo gde, znamo da budemo neracionalni i da pred izbore donosimo čudne odluke”, rekao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM.

Govoreći o odnosima sa Bugarskom, Zaev je istakao da su Makedonci prijateljski narod i da su sa Bugarskom postigli dogovor o prijateljstvu stremeći da, kako je rekao, postanu braća, ali da se problem pojavio kada su Bugari poželeli da postanu otac.

“Sa Bugarskom smo postigli dogovor o prijateljstvu, stremeći da postanemo braća. Ali Bugarska je odjednom rešila da nam postane otac. To ne funcioniše tako. Svaka zemlja ima svoju nacionalnu posebnost”, istakao je premijer Severne Makedonije.

On je napomenu i da je u tom dogovoru o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Bugarskom iz 2017. utvrdjeno da Makedonci i Bugari u jednom delu imaju zajedničku istoriju, ali da su se tokom vremena gradila dva posebna naroda sa svojim standardnim književnim jezicima i identitetskim obeležjima.

“Nedozvoljivo je da se jednom narodu nameće istorija”, zaključio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Beta, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
naxis605
3 godine pre

Priznali ste Kosovo pozdravite kevu.