Aktivisti zauzeli vilu ruskog oligarha

Izvor:
Beta-AP, Foto: Pixabay

Aktivisti su danas zauzeli vilu u Londonu koja je povezana sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, rekavši da će se imovinu koristiti za podršku ukrajinskim izbeglicama.

Vlada Velike Britanije je prošle nedelje zamrznula imovinu Deripaska kada je proširila sankcije bogatih Rusa i kompanija sa ciljem da izvrši pritisak na režim predsednika Vladimira Putina da okonča svoju invaziju na Ukrajinu.

U saopštenju o sankcijama Deripask je identifikovan kao istaknuti prokremljovski oligarh koji je blisko povezan sa Putinom.

Aktivisti su na balkonu vile na Trgu Belgrejv broj 5, u kome se uglavnom nalaze strane ambasade i kuće bogataša iz celog sveta, razvili ukrajinske zastave i transparent na kome je pisalo da je imovina oslobodjena.

“Okupacijom vile želimo da pokažemo solidarnost sa narodom Ukrajine, ali i sa narodom Rusije koji nikada nije pristao na ovo ludilo. Kao i uvek sa ratovima, imperije imaju koristi, a obični ljudi plaćaju cenu.” saopštili su aktivisti.
Velika Britanija je kritikovana zbog sporog uvodjenja sankcija bogatim Rusima koji su u poslednjih 30 godina preplavili London i podstakli privredu grada.

Vlada SAD je Deripaska sankcionisala 2018. godine uz navode da pomaže i podržava “zlobne aktivnoste” Rusije širom sveta. U dokumentima o sankcijama SAD-a navedena je i adresa Trg Belgrejv broj 5 u Londonu kao imovina Deripaske.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare