Američka vojska objavila da je 90 odsto završeno povlačenje iz Avganistana

Američka vojska objavila da je 90 odsto završeno povlačenje iz Avganistana
Ilustracija, (U.S. Army photo by Staff Sgt. Timothy R. Koster)
Izvor:
Beta-AFP

Američka vojska objavila je danas da je sprovela više od 90 odsto svog povlačenja iz Avganistana početog u maju, gotovo 20 godina od početka svoje vojne intervencije pokrenute zajedno sa NATO posle terorističkih napada 11. septebra 2001.

“Proces povlačenja se nastavlja. Centralna američka komanda procenjuje da smo završili više od 90 odsto potpunog procesa povlačenja”, navela je američka vojska u saopštenju.

Predsednik SAD Džozef Bajden objavio je u aprilu da želi da završi to povlačenje pre 11. septembra, kada je 20. godišnjica napada u SAD.

Bela kuća je u petak najavila da će poslednji američki vojnici napustiti avganitansku teritoriju pre tog datuma, “do kraja avgusta”.

Američke snage su već zvanično predale kontrolu nad sedam bivših američkih baza avganistanskim snagama i vratile opremu u obimu jednakom teretu od 984 aviona C-17.

Prošle nedelje američke snage i NATO napustile su vazdušnu bazu Bagram, najveću u Avganistanu, na 50 kilometara od Kabula, koja je bila centar operacija od početka njihove vojne intervencije.

Početkom januara 2021. Pentagon je objavio da su američke snage u Avganistanu smanjenje na 2.500 ljudi.

Krajem aprila NATO je počeo “koordinisano” povlačenje kontingenata iz svoje misije “Odlučna podrška” (Resolute support) u kojoj je bilo 9.600 vojnika.

Avganistanske vlasti su danas rasporedile stotine vojnika i provladinih milicija da se suprotstave velikoj talibanskoj ofanzivi na severu zemlje. Zbog ofanzive hiljadu avganistanskih vojnika su juče morali da se sklone u Tadžikistan.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar