Austrija ukinula zabranu nošenja hidžaba u školama

Austrija ukinula zabranu nošenja hidžaba u školama

Austrijski ustavni sud ocenio je u petak diskriminatornim zakon kojim se devojčicama zabranjuje nošenje hidžaba u vrtiću i u osnovnoj školi, nakon žalbe koju su uložile porodice dveju muslimanskih devojčica. Sud je ocenio da taj zakon krši “versku neutralnost i ravnopravnost polova”, navodi se u saopštenju.

Takva zabrana može učenice dovesti u neravnopravan položaj jer “bi im mogla otežati pristup školovanju i isključiti ih iz društva”, upozorio je Ustavni sud Austrije, piše Nova S.

Sud je ocenio da je zabrana, pošto se tiče samo jedne određene vere, islamske, u suprotnosti sa neutralnošću zemlje.

Predsednik Ustavnog suda Kristof Grabenvarter je objasnio da se zabrana ne tiče samo nošenja hidžaba, ali je jasno da se konkretno zabranjuje samo nošenje islamske marame.

Zabrana nošenja hidžaba u osnovnim školama donesena je na proleće prošle godine za vreme vlade Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske stranke.

Zakon spominje “svaki komad odeće sa ideološkim ili verskim konotacijama koji pokriva glavu”.

Tadašnja koaliciona vlada jasno je rekla da je zakon uperen protiv islamskog hidžaba. Druge verske oznake, kao što su jevrejske kapice i turbani Sika, i dalje su bili dozvoljeni.

Odluka Ustavnog suda udarac je za Sebastijana Kurca koji je zabranu hteo da proširi na učenice do 14 godina, a ne samo do 10 godina kao što je sada.

Nova S/ Branka Vujnović, Foto: Pixabay Rizal Deathrasher

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
naxis605
3 godine pre

Bravo za ustavni sud. A sad da plate kaznu svi koji su taj zakon doneli.