Bajden: Bez dokaza o umešanosti Rusije u sajber napad na Kolonijal pajplajn

Bajden: Bez dokaza o umešanosti Rusije u sajber napad na Kolonijal pajplajn
Printscreen

„Sastaću se sa predsednikom Putinom. Za sada naše obaveštajne službe nemaju dokaze da je Rusija umešana. Ima medjutim dokaza da su akteri napada u Rusiji. Tako da snose neki deo odgovornosti za ovo“, rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Američki predsednik rekao je da je administracija koju predvodi, ukoliko bude potrebe, spremna da preduzme dodatne povodom sajber napada na kompaniju Kolonjal pajplajn u zavisnosti od toga koliko će joj vremena biti potrebno da nastavi rad, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Sekretarijat za energetku sarađuje sa kompanijom kako bi se njen rad nastavio punim kapacitetom što je pre moguće. Sve ovo shvatamo veoma ozbiljno. Nadležni će nastojati da krivično gone počinitelje. Administracija je posvećena očuvanju naše infrastrukture koja je u većini slučajeva u privatnom vlasništvu”, rekao je američki predsednik.

Kompanija Kolonijal Pajplajn zatvorila je kompletnu mrežu posle sajber napada koji se dogodio u petak. Njenim naftovodom dužine 8.850 km dnevno se prebacuje 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku SAD.

Snadbevaju se, izmedju ostalog, glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Nedeljnik

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar

Idi na vrh
NOVO
%d bloggers like this: