Bajden će u UN reći da ne veruje u novi Hladni rat

Izvor:
Beta-AFP

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden), koji bi trebalo danas da govori pred Generalnom skupštinom UN, reći će da “ne veruje u pojam novog Hladnog rata”, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Bajden će “danas staviti do znanja da ne veruje u pojam novog Hladnog rata sa svetom podeljenim na blokove”, rekao je neimenevani zvaničnik u kontekstu rivalstva izmedju Vašingtona i Pekinga.

Američki predsednik “veruje u snažnu, intenzivnu i principijelnu konkurenciju”, dodao je isti izvori.

Bajden, koji je izazvao negodovanje upravljanjem povlačenja snaga iz Avganistana i izazvao diplomatsku krizu sa Francuskom zbog velikog ugovora o naoružanju, odlazi u Njujork sa govorom o okupljanju, naveo je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Bajden želi medjunarodnoj zajednici da stavi do znanja da je “zatvorio poglavlje o ratu” i da otvara poglavlje posvećeno efikasnoj i odlučnoj američkoj diplomatiji koja će da saradjuje sa saveznicima i partnerima u rešavanju problema.

Zvaničnik je potvrdio da je Bajden inicirao razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i da američki predsednik “jedva čeka taj telefonski razgovor”.

Francuske vlasti optužile su SAD da su bez prethodne konsultacije, sklopile strateško partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, što je dovelo da raskida vrednog ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar