Bajden čestitao Pendarovskom Dan državnosti – 8. septembar

Izvor:
Beta

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je juče predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom 8. septembar – Dan nezavisnosti i istakao da SAD ostaju snažan i nepokolebiv podržavač Severne Makedonije.

“Poštovani gpspodine predsedniče, u ime američkog naroda čestitam Dan nezavisnosti Severnoj Makedoniji. Naše dve zemlje ujedinjuju porodične i istorijske veze, kao i naše zajedničke demokratske vrednosti i posvećenost ljudskim pravima. Naše partnerstvo će produžiti da koristi našim narodima u godinama koje dolaze”, napisao je Bajden u čestitici.

Kako je preneo Kabinet predsednika Pendarovskog, američki predsdnik je istakao da SAD i Severna Makedonija “obeležavajući ovu priliku, obeležavaju i 25-godišnjicu diplomatskih odnosa i prijateljstva dve nacije”.

“Sa ponosom smo prošle pozdravili Severnu Makedoniju kao 30. članicu NATO, priznavajući da je Vaša zemlja dala vitalan doprinos bezbednosti i stabinosti u regionu dugo pre nego što se priključila Alijansi. Zahaljujemo što se ove godine bili domaćin mulinacionalne vežbe ‘Odlučan udar’ na poligonu ‘Krivolak’ i ponovo pokazali vodeće kapacitete i spremnost Severne Makedonije”, napisao je Bajden.

Prema njegovim rečima, SAD sa nestrpljenjem očekuju da saradjuju sa Severnom Makedonijom u sprovođenju reformi koje će joj obezbediti evropsku budućnost, uključujući i pristupanje Evropskoj uniji.

“Želim Vam bezbedan i srećan Dan nezavisnosti i zahvaljujem za Vaše dugogodišnje prijateljstvo”, napisao je Bajden Pendarovskom u čestitici za Dan nezavosnosti.

Severna Makedonija danas obeležava 30 godina nezavisnosti, na dan kada je 8. septembra 1991. održan referendum na kome se 95 odsto izašlih građana izjasnilo za samostalnu državu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare