Bajden obećao: Nateraćemo Rusiju da “plati” za sve, jasno sam stavio do znanja Putinu!

Bajden: Nateraćemo Rusiju da “plati” za sve

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je da će Amerika “naterati Rusiju da plati” za svoje postupke.

– Za razliku od mog prethodnika, jasno sam stavio do znanja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da su dani kada će SAD popuštati pred agresivnim akcijama Rusije, kao što su mešanje u naše izbore, sajber napadi, trovanje svojih državljana – odbrojani. Bez dvoumljenja ćemo terati Rusiju da plati i štitićemo ključne interese našeg naroda – rekao je američki lider tokom govora u Stejt departmentu.

Bajden je prvi put javno pozvao ruske vlasti da odmah oslobode Alekseja Navaljnog.

– Politički motivisano pritvaranje Navaljnog i ruski pokušaji da uguše slobodu okupljanja – to je pitanje koje kod nas i cele međunarodne zajednice izaziva duboku zabrinutost. Navaljni je bio na meti, jer je razotkrivao korupciju. Treba da bude oslobođen odmah i bezuslovno – rekao je Bajden.

Osvrnuo se i na produženje Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom, rekavši da to pokazuje da su SAD spremne da razgovaraju i sa protivnicima.

– Diplomatski ćemo komunicirati sa našim protivnicima i konkurentima tamo gde je to u našem interesu i gde se poboljšava bezbednost Amerikanaca. Zato su SAD i Rusija juče produžile sporazum START 3 na pet godina, čime je sačuvan jedini sporazum između naših zemalja koji osigurava nuklearnu bezbednost – istakao je američki predsednik.

Ranije je portparolka Bele kuće Dženifer Psaki saopštila da Bajden namerava da sarađuje  sa Rusijom, ali i da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Putinom o nesuglasicama među zemljama.

Vesti online, Sputnjik

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare