Bajden odobrio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrednosti 300 miliona dolara

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen YouTube

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini vrednosti 300 miliona dolara, a sadrži dodatnu municiju za dronove i drugo oružje, rekli su večeras američki zvaničnici.

U novom paketu je municija za ukrajinsku odbranu od ruskih napada na Kijev iz vazduha: za raketne baterije Patriot, za raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), kao i protiv-vazduhoplovne obrambene sisteme Avendžer i Stinger.

Pomoć obuhvata i opremu za uklanjanje mina, protivoklopne granate, nevođene rakete Zuni, optička oprema za noć i oko 30 miliona metaka za malokalibarsko oružje. Na spisku je i neobjavljena količina druge vrste municije.

Dok Rusija nastavlja napade iz vazduha na glavni grad Ukrajine, Kijev, bespilotne letelice napale su Moskvu, za šta je Rusija okrivila Ukrajinu koja je to porekla.

Američki zvaničnici kažu da ništa ne ukazuje na to da su dronovi ili munucija američke proizvodnje korišćeni u napadima dronova na Moskvu. Bajdenova administracija je saopštila da je jasno stavila do znanja Ukrajini da oružje proizvedeno u SAD ne bi trebalo koristiti za napade unutar ruske teritorije.

“Mi im ne govorimo gde da napadnu. Ne govorimo im gde ne smeju da napadnu. Naposletku, predsednik (Ukrajine, Volodimir) Zelenski i njegovi vojni zapovednici odlučuju šta će da učine s vojne tačke gledišta”, rekao je večeras portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby).

On je naglasio da su SAD međutim bile “vrlo jasne s Ukrajincima u četiri oka i sigurno su bile sasvim jasne javno: da ne podržavaju napade unutar Rusije” i rekao da je Zelenski zajemčio SAD da Ukrajinci to poštuju.
Pošto je Moskva u utorak bila meta napada dronom koji je lakše oštetio stambene zgrade, ruski zvaničnici kažu da Zapad nije adekvatno osudio napad na rusko tle.

Upitan o kritikama Moskve da Zapad tiho podržava napade unutar ruske teritorije, Kirbi je rekao da Rusi “neće verovati ničemu” što on kaže o tome.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare